Medische zorgen in gevangenissen ontoereikend


Uit cijfers van minister van Justitie Stefaan De Clerck blijkt dat slechts drie vierden van het voorziene aantal verplegers aan de slag is (144 van de 195). De Open Vld-politica pleit voor meer publiek-private samenwerking.

Uit het antwoord dat Lahaye-Battheu ontving van De Clerck blijkt onder meer dat in de gevangenis van Vorst eigenlijk 15 verpleegkundigen zijn voorzien, maar dat er in maart amper 8 aan de slag waren. Blijkbaar haken veel verpleegkundigen snel af. "De moeilijke arbeidsvoorwaarden en de werkomstandigheden spelen hierbij een grote rol", aldus Sabien Lahaye-Battheu. De Open Vld-politica pleit ervoor om de privé meer te betrekken.

Bron: Het Laatste Nieuws, 12 augustus 2009.

Sabien was hierover ook te horen op Radio 2 en de Brugse radio.

 

Onvoldoende medische zorg in de gevangenis

De medische zorg die in Belgische gevangenissen wordt aangeboden, is ontoereikend. Dat zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Het kamerlid van de Open VLD baseert zich hiervoor op cijfers die ze kreeg van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Wettelijk is voorzien dat er in de Belgische strafinrichtingen 195 verplegers werken. Daarvan zijn slechts 144 betrekkingen ook effectief ingevuld. In de gevangenis van Vorst werken acht verplegers daar waar er wettelijk 15 verpleegkundigen voorzien zijn. De moeilijke arbeidsvoorwaarden zouden een belangrijke reden zijn voor het vroegtijdig afhaken van de verpleegkundigen.

Lahaye-Battheu ziet een mogelijke oplossing voor het probleem in het inschakelen van de privé via het systeem van de publiek-private samenwerking (PPS). Ze geeft als voorbeeld Hasselt. In de Limburgse gevangenis zijn vijf van de zes verpleegkundigen verbonden aan een lokaal ziekenhuis. Enkel de hoofdverpleegkundige is als ambtenaar aan Justitie verbonden. Naast Hasselt kennen ook de gevangenissen van Brugge en Lantin een dergelijke PPS.

Bron: De Huisarts, 20 augustus 2009.