Nanny's: aanmoedigen in plaats van in diskrediet brengen


In 2008 verbleven er 295 au pairs in Vlaamse gastgezinnen, in 2001 waren dat er 'slechts' 51. De inspectie deed vorig jaar 170 controles, in één derde van de gevallen bleken de gezinnen in overtreding. In 27 situaties waren er problemen met het zakgeld (minimaal 450 euro per maand), 17 keer liet de familie de jongere meer werken dan wettelijk toegestaan (maximaal vier uur per dag). "Omdat de kans op misbruik te groot is, verdwijnt het statuut beter", vindt de Dienst Migratie en Arbeidsbemiddeling, die de vergunningen voor au pairs aflevert.

 

"Onterecht", reageert Sabien. "Natuurlijk moeten misbruiken streng worden aangepakt. Maar we mogen niet het kind met het badwater weggooien. De gezinnen die zich keurig aan de regels houden, moeten niet opdraaien voor onaanvaardbare overtredingen van anderen."

 

Sabien zal de staatssecretaris voor Migratie en Asielbeleid Melchior Wathelet dan ook in het parlement vragen of hij plannen heeft om wijzigingen aan te brengen aan het statuut van au pair. Het liberale kamerlid verwijst ook naar het verdienstelijke werk van Au Pair International, dat als bemiddelingsbureau enerzijds de "nanny's" beschermt en anderzijds zorgt voor een nauwkeurige screening van de gastgezinkandidaten.

 

Goede afspraken

 

"Taal- en cultuurverbetering moet natuurlijk dé belangrijkste reden blijven voor de uitwisseling. Daarom ook voorziet de wet bijvoorbeeld dat au pairs recht hebben op het volgen van een taalcursus in een erkende instelling. Een au pair mag zeker niet herleid worden tot kinderverzorgster of huishoudster. Maar daarnaast is er de realiteit dat tweeverdieners steeds meer moeite hebben met de combinatie werk-gezin. De overheid biedt hierop niet altijd een afdoend antwoord (bijvoorbeeld gebrekkige kinderopvang). Wanneer er goede afspraken bestaan en wanneer ieders rechten en plichten correct worden nageleefd, is het statuut van au pair voor beide partijen een win-win-situatie."

 

Informatiecampagne

 

Omdat er heel wat misverstanden bestaan over het systeem van au pair, pleit Sabien voor een informatiecampagne. "In het buitenland is het systeem veel beter ingeburgerd. In de ons omringende landen zijn er niet alleen relatief meer "nanny's", in Nederland kan er bijvoorbeeld een beroep worden gedaan op au pairs voor senioren. Dat zou ook in ons land moeten kunnen", besluit Sabien.