Overdoen proces Habran had vermeden kunnen worden


Begin dit jaar ontstond er heel wat commotie in de gerechtelijke wereld maar ook bij de publieke opinie. Het arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens zei dat Richard Taxquet, die vijf jaar eerder werd veroordeeld voor de moord op politicus André Cools, geen eerlijk proces gekregen had omdat de assisenjury haar beslissing niet gemotiveerd had. Het proces moest worden overgedaan.

"België is het laatste Europese land met een assisenrechtspraak dat toelaat dat volksjury's beslissen zonder motivatie. Dat probleem moet snel aangepakt worden'' zo voorzag Sabien in januari wat ons boven het hoofd hing. Om te voorkomen dat de zaak Taxquet opvolging zou krijgen vroeg ze in plenaire zitting aan minister van justitie De Clercq om het probleem snel op te lossen. ''Dat was perfect mogelijk. We hadden het grote debat over de hervorming van assisen verder moeten voeren in de Senaat. Het specifieke probleem van de motiveringsplicht hadden we eruit moeten lichten om het onmiddellijk op te lossen", zo zegt Sabien nog.

Open Vld nam in de persoon van Carina Van Cauter intussen zelf het initiatief om een wetsvoorstel te maken rond de motivering in assisenzaken. ''De wijziging van de assisenprocedure en het inschrijven van de motivatieplicht kunnen perfect apart geregeld worden. Anders blijven we het risico lopen dat we processen moeten overdoen en dat zware criminelen vrijuit kunnen gaan'', zo argumenteerde ze.

Jammer genoeg minister De Clerck destijds niet in op de vraag om de motiveringsplicht onmiddellijk op te lossen. Hij zei 'geen voorstander te zijn van steekvlamwetgeving of beperkte wetgeving'.

Een beslissing die Sabien en collega Carina Van Cauter nu betreuren. ''Beperkte wetgeving is niet noodzakelijk slechte wetgeving. Integendeel, wanneer het de bedoeling is om dringende problemen snel en doelgericht aan te pakken kan ze zelfs uiterst zinvol zijn. Zoals in dit specifieke geval bij de zaak Habran. De tijd en het geld die nu zal gaan naar het overdoen van dit monsterproces hadden we ons kunnen besparen indien we in het begin van het jaar adequaat hadden opgetreden. Hopelijk trekken we hier lessen uit voor de toekomst'', zo besluiten de liberale kamerleden.