West-Vlaamse gevangenissen betalen hun gedetineerden jaarlijks 388.000 euro voor werkprestaties


"Heel veel gedetineerden zijn werkbereid. Op die manier hebben ze een vorm van inkomen (tussen de 100 en 400 euro netto per maand) en behouden ze een bepaald arbeidsritme, wat goed is in functie van hun reïntegratie in de maatschappij", aldus Sabien.

 

Sabien noemt vier soorten tewerkstelling voor gedetineerden. "Het huishoudelijk werk (poetsen, koken, wassen, enz.) en het onderhoud van het materiaal en de gebouwen is een constante en staat open voor alle gevangenen, mits toestemming en medische geschiktheid. De gevangenissen van Brugge en Ieper hebben dit jaar een budget van 300.000 euro respectievelijk 46.000 euro om hun gedetineerden te vergoeden voor dergelijke werkprestaties. Alle Belgische gevangenissen samen hebben hiervoor een budget van ruim 4.000.000 euro", blijkt uit cijfers die Sabien opvroeg bij minister van Justitie Stefaan De Clerck.

 

Daarnaast is er de arbeid in de eigen werkplaatsen. "Bijvoorbeeld de gevangenis van Brugge heeft metaalateliers waar celdeuren en traliewerk worden gemaakt, schrijnwerkerijen waar celmeubelen worden vervaardigd en een confectieatelier voor het maken van gevangeniskledij", zegt Sabien.

 

Er zijn ook gevangenissen die over een landbouwbedrijf beschikken, zoals deze van Ruislede, die dit jaar een budget heeft van 42.000 euro om het huishoudelijk werk van haar gedetineerden te vergoeden. "Door deze specifieke soort tewerkstelling (er zitten alleen gevangenen die vooraf gekeurd zijn op hun geschiktheid voor zwaar werk) heeft Ruiselede het hoogste percentage loongerechtigde gedetineerden van alle Belgische gevangenissen, namelijk 98%. Het gemiddelde ligt op 51%. Brugge en Ieper scoren met 41% respectievelijk 53% rond dat gemiddelde", blijkt uit de cijfers voor 2007, die Sabien van toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen kreeg.

Tot slot, last but not least, worden er ook werken verricht voor externe aannemers/bedrijven. "Vooral deze laatste soort tewerkstelling lijkt volgens de minister meer en meer bedreigd wegens de concurrentie van lageloonlanden. Maar een dergelijk aanbod van werk is vaak ook een kwestie van inventiviteit en goede marketing. Sommige gevangenissen benaderen zelf pro-actief potentiële nieuwe werkgevers, terwijl anderen dit minder doen", besluit Sabien.