Slechte inning boetes nog niet opgelost


Wie een strafboete krijgt en die niet betaalt, hoeft nog altijd niets te vrezen. Het nieuwe inningssysteem dat de minister van Financiën Didier Reynders (MR) begin dit jaar beloofde, blijkt zo slecht te werken dat de invoering ervan nog niet voor morgen is.

Liefst zeven op de tien strafboetes worden niet betaald. Het deed Reynders pijn toen hij dat begin dit jaar moest toegeven. Toch veegde hij meteen alle kritiek van tafel door een nieuw informaticasysteem aan te kondigen, dat speciaal was ontwikkeld om een einde te maken aan alle problemen van niet-geïnde boetes.

Amper een paar maanden na zijn grote verklaringen moet hij nu op zijn stappen terugkomen. 'De ontwikkeling van dat systeem heeft serieuze vertraging opgelopen', antwoordde Reynders gisteren op een parlementaire vraag van kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). En nog: 'Het programma is kwalitatief nog niet in orde.'

Opschieten

Begin dit jaar zei minister Reynders nochtans dat hij 'alleen maar kan meedelen dat de ontwikkeling bijzonder goed opschiet'.

Maar intussen liep het zodanig fout dat nog altijd niet duidelijk is wanneer de boetes nu écht op een vlotte manier geïnd kunnen worden. 'Niet op 1januari 2010', laat Reynders al weten. Intussen stapelen de niet-geïnde boetes zich op. Volgens de recentste cijfers werd in 2007 minstens 100 miljoen euro aan boetes niet geïnd.

Bron: De Standaard, 23 oktober 2009, Dajo Hermans

 

'Slechte inning boetes nog niet opgelost'

Wie een strafboete krijgt en die niet betaalt, hoeft nog altijd niets te vrezen.

Liefst 7 op de 10 strafboetes worden niet betaald. Het deed Reynders pijn toen hij dat begin dit jaar moest toegeven. Toch veegde hij meteen alle kritiek van tafel door een nieuw informaticasysteem aan te kondigen, dat speciaal was ontwikkeld om komaf te maken met alle problemen van niet-geïnde boetes.

Amper een paar maanden na zijn grote verklaringen moet hij nu op zijn stappen terugkomen. 'De ontwikkeling van dat systeem heeft serieuze vertraging opgelopen', antwoordde Reynders gisteren op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. En nog: 'Het programma is kwalitatief nog niet in orde.' Begin dit jaar nog zei de immer positieve Reynders nochtans dat hij 'alleen maar kan meedelen dat de ontwikkeling bijzonder goed opschiet'.

Maar intussen liep het zodanig fout dat nog altijd niet duidelijk is wanneer de boetes nu écht deftig geïnd kunnen worden. 'Niet op 1 januari 2010', laat Reynders al weten. Intussen stapelen de niet-geïnde boetes zich op. Zo werd volgens de meest recente cijfers in 2007 minstens 100 miljoen euro aan boetes niet geïnd.

Bron: Het Nieuwsblad, 23 oktober 2009, Dajo Hermans