Nieuwe dienst moet risico criminelen inschatten


De inschatting van het ontsnappingsgevaar van het trio gebeurde op basis van de informatie in de databank van justitie, Sidis. Alleen bevat die databank alleen maar gegevens over het gedrag van de gedetineerden binnen de gevangenis. De lokale politie, die verantwoordelijk is voor de overbrenging van de gevangenen, gebruikt deze gegevens om het risico op ontsnapping in te schatten en geeft hen een code mee, van 1 (laag risico op ontsnapping) tot 4 (hoog risico). Het drietal, dat in augustus ontsnapte, kreeg code 1 mee omdat ze zich in de gevangenis voorbeeldig hadden gedragen. De voorgeschiedenis van de gedetineerden, die eveneens een indicatie kan geven over de kans op ontsnappingen, staat in Sidis echter niet beschreven.

Met de oprichting van een onafhankelijk orgaan wil justitieminister Stefaan De Clerck dergelijke inschattingsfouten vermijden. "Het is in elk geval de bedoeling om de capaciteit, die nu versnipperd wordt ingezet voor de risicoanalyse, te centraliseren en te komen tot een uniforme werkwijze met betrokkenheid van alle diensten", stelt De Clerck. "De complexe problematiek van het correct en tijdig aanwenden van de juiste databanken volgende de juiste procedure pleit tevens voor de oprichting van een onafhankelijk gespecialiseerd orgaan met de nodige knowhow. Ik denk dat dat het een onafhankelijk orgaan moet zijn."

Ook een vernieuwde Sidis, die politie en gevangenissen zullen moeten voeden en gebruiken, staat in de steigers. De nieuwe versie moet het mogelijk maken dat er niet langer meerdere databanken geraadpleegd moeten worden om alle gegevens die nuttig kunnen zijn voor een risico-inschatting te verkrijgen.

Vooral dat laatste vindt Kamerlid Sabine Battheu (Open Vld), die De Clerck interpelleerde over de kwestie, cruciaal. "Dat moet toch zeker voor het eind van dit jaar lukken." Ook het onafhankelijke orgaan juicht Battheu toe.

Justitieminister Stefaan De Clerck: 'Het is de bedoeling om de capaciteit, die nu versnipperd wordt ingezet voor de risicoanalyse, te centraliseren.

Bron: De Morgen, 23 oktober 2009.