Elektronische enkelbanden niet meer in vooraad


Vooraleer een gevangene een enkelband krijgt, moet er een uitgebreide procedure doorlopen worden. "In alle fases van die procedure staan er mensen in de wachtrij. Dat gaat van het wachten op een sociaal onderzoek, het uitblijven van het besluit van de gevangenisdirecteur tot een enkelband die niet onmiddellijk beschikbaar is", zegt De Clerck. "We proberen de achterstand zo snel mogelijk in te lopen. Daarnaast proberen we ook het aantal enkelbanden nog op te drijven."

"Dat is dringend nodig", repliceert Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. "Ik geloof dat een groot deel van het probleem te herleiden is tot het gebrek aan enkelbanden en niet zozeer de lengte van de procedures." Ze stelt voor de minister voor om bepaalde aspecten van de strafuitvoering met elektronische enkelband te privatiseren omdat justitie duidelijk niet tegen die taak opgewassen is.

Daar kan De Clerck zich wel in vinden. "We sluiten die mogelijkheid van gedeeltelijke privatisering zeker niet uit. Beslissingen over het plaatsen van een enkelband en het toezicht door justitiehuizen blijft een aangelegenheid van de staat. Maar een private firma is perfect in staat om te controleren of een gevangene al dan niet thuis is." Ook wordt de opwaardering van de enkelband bekeken, waarbij niet gebruik wordt gemaakt van het telefoniesysteem, maar wordt overgeschakeld naar een gps-systeem. Dat zorgt ervoor dat de veroordeelde continu getraceerd kan worden.

Justitiespecialist van oppositiepartij sp.a Renaat Landuyt lacht als hij het nieuws hoort. "Volgens mij is er sprake van een veel groter probleem dan louter de enkelband. Hoeveel veroordeelden in totaal zitten er niet te wachten op de uitvoering van hun straf. Er zijn zoveel veroordeelden die lang na hun vonnis nog steeds niet in de cel zitten." (SC)

Momenteel is de straf van 1.680 veroordeelden opgeschort omdat ze wachten op een enkelband.

Bron: De Morgen, 24 oktober 2009, Stijn Cools