Strafuitvoeringsrechtbanken roeien met te weinig riemen


"De strafuitvoeringsrechtbank beslist over vervroegde invrijheidsstelling van of het systeem van beperkte detentie voor een gevangene op basis van het uittreksel van het strafregister, alle vonnisafschriften, alle uiteenzettingen van de feiten, het uitgebreid psychosociaal verslag dat een grondig persoonlijkheidsonderzoek omvat, het advies van de gevangenisdirecteur, het reclasseringsplan van de veroordeelde, alle disciplinaire maatregelen, het mondelinge relaas van de gevangenisdirecteur en van de slachtoffers, enz."

 

Dat antwoordde minister van Justitie Stefaan De Clerck op een parlementaire vraag van Sabien naar aanleiding van de zaak Stanislas Matthys. "Uit die zaak blijkt dat een ander belangrijk element van informatie ontbreekt, namelijk de lopende rechtszaken of strafonderzoeken", aldus Sabien.

Stanislas Matthys is een gevaarlijke crimineel. "De rechtbanken van Dendermonde en Brugge hebben hem zes keer veroordeeld. In 2003 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens poging tot misdaad. De overige straffen, samen goed voor 25 maanden gevangenisstraf, werden uitgesproken wegens wapendelicten, oplichting, weerspannigheid, vernieling en beschadiging, dronkenschap achter het stuur, diefstal met braak, en enkele meer. Het parket deelde mij ook mee dat de betrokkene ook gekend is te Oudenaarde, Kortrijk en Gent", aldus De Clerck, die verder niet inging op het individuele dossier.

Toch verkreeg Matthys onlangs een soepel gevangenisregime, namelijk het systeem van halve vrijheid. Sinds 5 oktober volgt hij dan ook in het Europees Centrum voor Renovatietechnieken in Heusden een opleiding in de bouw; 's avonds moet hij zich opnieuw aanmelden in de gevangenis van Hasselt. Maar bij het nemen van die beslissing was de strafuitvoerings-rechtbank duidelijk niet op de hoogte van het feit dat er tegen Matthys nog een rechtszaak voor de correctionele rechtbank in Brugge loopt voor poging tot doodslag op zijn eigen broer. Naar aanleiding daarvan kwam een en ander uit het dossier aan het licht.

"Deze gebrekkige communicatie binnen Justitie is hallucinant. Het is ook onbegrijpelijk hoe een recent psychiatrisch rapport stelt dat de gevangene in kwestie zijn leven wil beteren, terwijl hij momenteel in Brugge terechtstaat voor poging tot doodslag op zijn eigen broer. In een ander psychiatrisch rapport werd hij omschreven als 'een levenslang gevaar voor de maatschappij' en 'iemand waarvan de kans op recidivisme quasi honderd procent is'", aldus Sabien.

 

Minister De Clerck ging evenmin in op de vraag van Sabien over de communicatie met de slachtoffers. "Zij worden alleen geïnformeerd over de toekenning van een bepaald gunstregime aan de daders als zij een dossier hebben laten aanleggen bij slachtofferonthaal. Sommige slachtoffers doen dat niet, omdat ze wat gebeurd is op hun eigen manier willen verwerken, andere zijn niet op de hoogte. Maar al die mensen worden niet officieel verwittigd, wat soms tot schrijnende situaties leidt", besluit Sabien.