Gezinsbond tegen schuldloze echtscheiding?


Veel scheidingen van koppels zijn zeker niet schuldloos zijn. Ik roep op tot "meer offervaardigheid, verantwoordelijk, plichtsbesef, trouw en belangeloze inzet".

 

"Dat standpunt van de voorzitter van de Gezinsbond, Roger Pauly, tegen de schuldloze echtscheiding, is op zijn minst schijnheilig te noemen", zegt Sabien.

 

"Als lid van de subcommissie Familierecht in de Kamer was ik in januari 2006 getuige van het pleidooi van de Gezinsbond "om los van schuld en onschuld een vastgelopen relatie een juridische oplossing te geven op basis van 'de duurzame ontwrichting van het huwelijk'". De Gezinsbond ging op deze hoorzitting zelfs nog verder, stellend dat "vanuit onze visie op schuldloze echtscheiding kunnen wij niet akkoord gaan met het voorstel om de fout alsnog in rekening te brengen voor de berekening van het onderhoudsgeld voor de ex-partner".

 

Rekening houdend met dit positieve advies en nog vele andere, werd in het voorjaar van 2007 het wetsontwerp tot hervorming van de echtscheiding in het parlement gestemd. Het trad in voege in september van dat jaar.

 

"De praktijk leert dat scheiden nu humaner gebeurt, gezien er niet langer een schuldige, een zondebok of een zondaar moet worden aangeduid. Zoals mensen de vrijheid hebben om te huwen, moeten zij volgens mij ook de vrijheid hebben om te scheiden", aldus Sabien, die de voorzitter van de Gezinsbond oproept zijn vingerwijzing terug te nemen.