Geen verbetering in zicht op het vlak van inning boetes


"Het op te richten gerechtelijk inningskantoor moet niet exclusief onder Justitie of Financiën ressorteren. Het kan ook functioneren op basis van een goede samenwerking."

 

Dat antwoordde minister van Justitie Stefaan De Clerck vanmiddag op een parlementaire vraag van Sabien, die naar een stand van zaken vroeg.

 

"Het antwoord van minister De Clerck ontgoochelt mij zwaar. In april ontving ik van minister van Financiën Didier Reynders een antwoord op mijn schriftelijke vraag over de inning van strafrechtelijke boetes. Daaruit bleek dat er in 2005 ruim 75 miljoen euro, het jaar daarop bijna 90 miljoen euro en in 2007 bijna 100 miljoen euro aan boetes niet werd geïnd. Het gaat om respectievelijk 60, 64 en 70% van het totaal te innen bedrag. Terwijl minister Reynders alle heil verwacht van zijn STIMER-project (al moest hij vorige maand toegeven dat de voltooiing van dat project ook vertraging oploopt: zie link "Sabien in de pers", 23 oktober 2009), liet minister De Clerck weten dat Justitie de penale boetes beter zelf zou innen. Vandaag blijft van die stoere verklaring weinig over", aldus Sabien.

 

"Volgens minister De Clerck is het nu eerst aan Justitie om een aantal stappen te zetten, bijvoorbeeld naar informatisering van de politieparketten toe. Dat is ook belangrijk, maar heeft weinig te maken met de inning, in dit geval van verkeersboetes. Want ook op dat vlak zijn er problemen", aldus Sabien. Ze verwijst naar de vaststelling dat van één op de zes verkeersboetes de door de politie voorgestelde minnelijke schikking niet wordt betaald.

 

"Een gerechtelijk inningskantoor, dat ressorteert onder één federale overheidsdienst (Justitie of Financiën), zou nochtans niet alleen de geldboetes die worden opgelegd bij een veroordeling efficiënt kunnen innen, maar ook de minnelijke schikkingen en de onmiddellijke inningen die voor bepaalde verkeersinbreuken worden voorgesteld. In Nederland gebeurt de afhandeling van dergelijke verkeersovertredingen onder het exclusief gezag van Justitie", aldus Sabien, die de minister van Justitie oproept tot actie in de realisatie van het gerechtelijk inningskantoor en het spoedig opstarten van het reeds lang aankondigde overleg met Financiën.