Nieuwe grensarbeidersregeling in Frankrijk gestemd


Sabien kwam in het parlement intensief tussen over dit regiodossier, zowel bij gewezen premier Guy Verhofstadt als bij minister van Financiƫn Didier Reynders.

 

Na de goedkeuring van het avenant in het Belgische parlement op 26 maart 2009, was het wachten op de goedkeuring in Frankrijk. Immers, zoals elk verdrag, kan het betrokken avenant slechts in werking treden als het geratificeerd is door de twee contracterende staten. Vanmiddag kwam het dossier voor in het Franse parlement, en volgde de onmiddellijke goedkeuring. Binnen afzienbare tijd zal de wet gepubliceerd en van kracht worden.

 

Sabien verduidelijkt: "Eindelijk zullen Belgen die in Frankrijk gaan werken dan hun belastingen in Frankrijk kunnen betalen. Fransen die in Belgiƫ komen werken en wonen in de grenszone kunnen nog tot eind december 2011 intreden in het voordelige grensarbeiderstatuut. Ze mogen wel niet meer dan 30 dagen per kalenderjaar werken buiten de grenszone. Vanaf 1 januari 2012 behouden de Fransen die rechtmatig het grensarbeiderstatuut hebben verkregen hun rechten voor 22 jaar tot eind december 2033, op voorwaarde dat ze nooit meer dan 30 dagen per kalenderjaar buiten de grenszone hebben gewerkt."

 

Voor de vele West-Vlaamse  bedrijven die soms tot 75% Fransen tewerkstellen, is het nieuwe avenant positief nieuws. Niet alleen is er nu duidelijkheid en rechtszekerheid voor zowel de ondernemers als de grensarbeiders, maar kunnen de bedrijven de volgende twee jaar nog grensarbeiders onder de bepalingen van het huidige statuut aanwerven. Door het bekomen uitstel van de afschaffing van het grensarbeiderstatuut tot 2012 hebben de Belgische bedrijven de nodige ademruimte om te onderzoeken op welke manier zij in de toekomst nieuwe arbeidskrachten kunnen aantrekken.