Zes op de tien boetes nooit betaald


Rechters allerhande hebben vorig jaar voor 151 miljoen euro geldboetes opgelegd aan hardrijders, stalkers, drugdealers, carjackers, en noem maar op. Vaak komt die boete bovenop een celstraf, maar even vaak is die celstraf in de praktijk symbolisch omdat ze lager is dan drie jaar. "Helaas blijft de geldboete óók al te vaak zonder gevolg", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Van de 151 miljoen euro is er in 2008 amper 61 miljoen geïnd. Bijna 90 miljoen aan geldboetes blijven dus onbetaald, zo blijkt uit cijfers die Reynders deze week vrijgaf.

"Je moet bijna gek zijn om een geldboete te betalen", zegt Sabien Lahaye-Battheu. "Wie niet reageert op het betalingsverzoek en de aangetekende aanmaning ontspringt de dans, want deurwaarders schakelen de ontvangers van Financiën zelden in. In het arrondissement Hoei heeft men de voorbije jaren zelfs niet één gerechtsdeurwaarder afgestuurd op veroordeelden die niet betalen. Het gevolg is dat 6 op de 10 boetes onbetaald blijven. Dat betekent in de praktijk straffeloosheid, want de vervangende celstraf wordt meestal ook niet uitgevoerd omwille van de overbevolking van de gevangenissen."

Wie boete niet betaalt, wordt met rust gelaten

Meer dan de helft van de boetes die rechters uitspreken - voor verkeersovertreders tot zware criminelen - wordt nooit betaald. In Vlaanderen wordt 55% niet geïnd, in Wallonië blijven zeven op de tien boetes onbetaald. Met uitschieters zoals Aarlen, waar 98% van de strafrechtelijke boetes vorig jaar zonder gevolg bleef. "De jarenlange laksheid bij de inning leidt tot willekeur en straffeloosheid", klaagt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) aan.

Justitie kampt niet alleen met straffeloosheid door de overvolle gevangenissen, ook geldboetes blijven al te vaak dode letter door het lakse optreden van de 'ontvangers der penale boeten' bij Financiën. Rechters hebben vorig jaar wegpiraten, carjackers, verkrachters, pedofielen, drugdealers, bezitters van kinderporno, dieven en allerlei andere kleine en grote criminelen samen veroordeeld tot minstens 151 miljoen euro aan strafrechtelijke boetes. Daarvan is amper 61 miljoen geïnd. Bijna 90 miljoen blijft onbetaald, blijkt uit cijfers die minister van Financiën Didier Reynders (MR) deze week vrijgaf.

Straffeloosheid

"Dramatisch", vindt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. "Al jaren wordt de laksheid bij de inning van de strafrechtelijke boetes aan de kaak gesteld en toch gebeurt er bij Justitie en Financiën bitter weinig om er iets aan te doen. Het aantal ongeïnde boetes blijft schommelen rond de zes op tien. Daarmee geef je alle veroordeelden het signaal dat ze wel gek moeten zijn om te betalen. Dat leidt tot straffeloosheid."

Het grote pijnpunt is de manke samenwerking tussen Justitie en Financiën. Wanneer een rechter iemand tot een geldboete veroordeelt, gaat dat vonnis naar de 'ontvanger der penale boeten' bij Financiën. "Die stuurt de veroordeelde een betalingsverzoek en in het beste geval nog een aanmaning per aangetekende brief, maar daarna blijft het meestal stil. Deurwaarders worden zelden ingeschakeld", zegt Lahaye. "In het arrondissement Hoei heeft men al enkele jaren nooit een deurwaarder op pad gestuurd om boetes te innen."

De cijfers over de betaalde boetes verschillen enorm van arrondissement tot arrondissement. In Dendermonde maakt Financiën het meeste werk van een correcte inning. Van de 9,6 miljoen euro aan geldboetes die de rechters er in 2008 hebben uitgesproken, werd er 6 miljoen geïnd. Met 'slechts' 37 procent onbetaalde boetes is Dendermonde daarmee de beste leerling van de klas. Ook Oudenaarde, Turnhout en Hasselt slagen erin om ruim de helft van de boetes te incasseren.

Kalmpjes

Dan doet de ontvanger het in Aarlen kalmer aan. Van de 1,5 miljoen euro aan strafrechtelijke boetes werd in 2008 zegge en schrijve 32.000 euro geïnd, waarvan 786,86 euro via een deurwaarder. De resterende 1,47 miljoen euro blijft openstaan. Ook in Luik en Charleroi blijven bijna acht op de tien boetes zonder gevolg.

Sabien Lahaye-Battheu vraagt dat Reynders zijn diensten zou oproepen om meer gebruik te maken van de mogelijkheid om beslag te leggen op het loon of de uitkering van de veroordeelden. "Dat gebeurt nu al, maar met mondjesmaat. In Dendermonde werd 11.000 euro op 6 miljoen euro geïnd via loonbeslag. Dat is niet om over naar huis te schrijven", zegt Lahaye. Didier Reynders heeft ook al het idee gelanceerd om onbetaalde boetes af te trekken van wat de fiscus moet terugbetalen bij de jaarlijkse afrekening van de belastingen. "Maar ook dat heeft nog weinig of geen resultaten opgeleverd."

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) krijgt dan weer een veeg uit de pan omdat het eigen "incassobureau" van justitie nog niet is opgericht. "De ambitie is er", zegt De Clerck. "Maar de snelheid van uitvoering is niet ideaal." Hij wijst erop dat eerst de informatisering van de politieparketten rond moet raken. "Uitvluchten", zegt Lahaye. "Op die manier verandert er niets en blijven de correcte betalers de dupe."

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 december 2009.

 

Vlamingen betalen boetes al beetje beter

De Vlamingen betalen hun boetes al een beetje beter. Een jaar geleden raakte bekend dat zeven op de tien strafrechtelijke boetes onbetaald bleven. Uit nieuwe cijfers van 2008 blijkt dat nog maar de helft van alle Vlamingen verzuimt hun boetes te betalen. De Walen doen het nog altijd even slecht, en de overheid doet zo goed als niets om de druk op te voeren. 'Minister van Financiën Didier Reynders (MR) en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beloofden al meermaals het probleem aan te pakken', zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). 'Maar het blijft bij mooie woorden.'

Bron: Het Nieuwsblad, 4 december 2009.

 

Sabien was hierover ook te horen in het VRT-radionieuws en op Qmusic.