Sabien vraagt snelle goedkeuring van haar wetsvoorstel verjaringstermijn zedenmisdrijven


"Dramatische cijfers", zegt Sabien, die een wetsvoorstel klaar heeft om tegemoet te komen aan één van de verklaringen hiervoor, namelijk getraumatiseerde slachtoffers die er pas na vele jaren over kunnen praten, maar dan tot de vaststelling komen dat de feiten verjaard zijn.

 

"Mijn wetsvoorstel strekt ertoe de verjaringstermijn voor zedenmisdrijven gepleegd tegen minderjarigen op te trekken tot 30 jaar. Nu geldt er voor een misdrijf zoals verkrachting een verjaringstermijn van 10 jaar (uitzondering: niet-correctionaliseerbare misdrijven 15 jaar en gecorrectionaliseerde misdaden 5 jaar). Die termijn begint te lopen van zodra het slachtoffer 18 jaar is geworden, maar de termijn zelf hangt af van het strafbare feit en de straffen die erop kleven. Om te vermijden dat deze misdrijven onbestraft blijven, stel ik voor de verjaringstermijn op te trekken. Het slachtoffer krijgt op die manier ook langer de kans om een klacht neer te leggen. Want bij dergelijke misdrijven raken de feiten niet zelden pas bekend na verloop van vele jaren", aldus Sabien.

 

In april vorig jaar vonden er in de Kamercommissie Justitie hoorzittingen plaats over het wetsvoorstel van Sabien. "In het licht van bovenstaande cijfers, vraag ik zo snel mogelijk de goedkeuring van mijn wetsvoorstel, zodat de kans op verjaring van verkrachtingen (hetzij van minderjarigen, hetzij van meerderjarigen) wordt geminimaliseerd", besluit Sabien.