Open Vld Westhoek: eenheidsrechtbank JA - hertekening gerechtelijk landschap NEEN


Deze beleidsoptie van De Clerck is niet nieuw, gezien in het najaar van 2003 toenmalig minister van Justitie, Laurette Onkelinx, ook al gewag maakte van een eventuele nieuwe territoriale afbakening van de gerechtelijke arrondissementen. 

 

Hierop inpikkend en pro-actief zijnde, contacteerden de rechtbanken van Ieper en Veurne begin 2005 minister Onkelinx en deden haar een voorstel van samenwerking. De minister beloofde toen om die samenwerking Ieper-Veurne te ondersteunen als ware het een proefproject, maar uiteindelijk is dit proefproject toch niet doorgegaan.

 

De oorspronkelijk nota van minister De Clerck omvatte drie grote krijtlijnen:

  1. Een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen;
  2. Horizontale integratie van rechtbanken & hoven en bijhorende parketten;
  3. De decentralisatie van een aantal bevoegdheden vanuit de FOD Justitie naar de gerechtelijke arrondissementen.    

Daarnaast werd een nota voorgelegd met betrekking tot de hervorming van het tuchtrecht van de rechterlijke orde.

 

Na politiek overleg binnen de Atomium-werkgroep (waarop ook Sabien aanwezig was) in het najaar van 2009, is het intussen bekend dat de onderhandelingen zijn "opgeschort" bij gebrek aan akkoord. Vanaf 15 januari as. zou er bijkomend politiek overleg komen in de regering, al dan niet met de partijvoorzitters.

 

Binnen Open Vld regio Westhoek bestudeerde een werkgroep bestaande uit Philippe Versyp (advocaat in De Panne), Ives Feys (advocaat in Koksijde) en Sabien Lahaye-Battheu (advocaat in Poperinge en Kamerlid) de plannen, zoals die oorspronkelijk voorlagen.

 

Vooreerst is het belangrijk een duidelijk beeld te hebben van justitie in West-Vlaanderen:

 

 

 

Ieper

Veurne

Kortrijk

Brugge

 

Inwoners 01/01/2008

127 024

108 585

427 768

487 110

ZETEL

REA – rechters

7

6

21

30

 

Arbeidsrechtbank- rechters

 

6

 

6

 

Koophandel-rechters

2

6

5

 

Vredegerecht-vrederechters

3

2

7

8

 

Politierechtbank-politierechters

1

1

4

5

PARKET

Parket magistraten

5

6

16

26

AUDITORAAT

Auditeurs

4

4

 

 

Naast de rechters en de parketmagistraten zijn er op onze rechtbanken nog heel wat personeelsleden werkzaam in de griffies, op het parket en in het arbeidsauditoraat. Voor wat betreft de Westhoek, zijn dit een 70-tal personeelsleden, zowel in Ieper als in Veurne.

 

Open Vld regio Westhoek kant zich tegen de hertekening van het gerechtelijk landschap via de vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen. In West-Vlaanderen zouden enerzijds de arrondissementen Brugge en Veurne samengevoegd worden, en anderzijds Kortrijk, Ieper en Tielt. "Markant is dat dit natte vingerwerk gebeurt zonder enige werklastmeting, en zonder enig onderzoek naar productiviteit per magistraat. Immers, in elk normaal bedrijf waar men wil herstructureren, worden eerst die parameters gehanteerd vooraleer holderdebolder zaken worden veranderd. Bovendien is het nu al zo dat problematische afwezigheden van magistraten (door ziekte, disfunctie, overlijden) en al te trage benoemingen/vervangingen door Justitie (gemiddeld 6 tot 10 maanden) kunnen worden opgevangen in de bestaande structuren. De meeste magistraten zijn benoemd voor het ganse ressort van het Hof van Beroep te Gent, waardoor ze zowel in Brugge, Kortrijk, Ieper en Veurne kunnen worden ingezet. Het samenvoegen van arrondissementen hiervoor is dus overbodig", aldus Ives Feys.

  

Wat het idee van een eenheidsrechtbank betreft, kan Open Vld Westhoek zich vinden in het voorstel. Philippe Versyp: "De oprichting van een arrondissements- of eenheidsrechtbank, met afdelingen jeugd- en familiezaken, handelszaken, strafzaken, burgerlijke zaken en arbeidszaken onder hetzelfde dak, is een fundamentele verbetering, en maakt komaf met de overdaad aan aparte rechtbanken in elk arrondissement met elk een eigen personeelskader. Wanneer nu bijvoorbeeld in de rechtbank van eerste aanleg personeelstekort is door bijvoorbeeld openstaande vacatures, kan iemand die werkt in het naastgelegen bureau niet tijdelijk worden ingeschakeld omdat dit personeelslid verbonden is aan een andere rechtbank. In een eenheidsrechtbank kan er een betere en soepeler werkverdeling tot stand komen en kan de specialisatie tevens verder worden doorgedreven."

  

Schematisch:

 

Huidige situatie

 

Arbeidsrechtbank

Rechtbank

van

Koophandel

Rechtbank Eerste Aanleg

Burg. Rechtbank

Corr. Rechtbank

Jeugdrechtbank

 

 

Situatie eenheidsrechtbank

 

Rechtbank

Afdeling Arbeidszaken

Afdeling Koophandel

Afdeling Burgerlijke Zaken

Afdeling Strafzaken

Afdeling Jeugd-en familiezaken 

 

Voor wat betreft de decentralisatie van bevoegdheden vanuit de FOD Justitie in Brussel naar de gerechtelijke arrondissementen, is Open Vld regio Westhoek voorstander. Het moet gedaan zijn met de huidige praktijken waarbij magistraten, griffiers en secretarissen moeten gaan bedelen bij de FOD Justitie voor alles en nog wat.

 

Sabien besluit: "Er mag niet vergeten worden dat er op het terrein al volop wordt samengewerkt, en dat onze provincie hierin voor een stuk pionier is. Immers, op het niveau van het parket is een provinciale structuur uitgewerkt, waardoor de gespecialiseerde zaken (20% van het volume) als volgt worden verdeeld:

-        Leefmilieu en Stedebouw: parket Kortrijk;

-        Hormonen en FAVV: parket Ieper;

-        Mensenhandel en vreemdelingen: parket Brugge;

-        Wapens, informatica en militair strafrecht: parket Veurne.

 

De geplande hervorming mag de klok dan ook geenszins terugdraaien. Binnen de regio zijn we er bovendien van overtuigd dat de hervorming stapsgewijs en eventueel via pilootprojecten moet gebeuren. Pas na een evaluatie van de eenheidsrechtbank kan een geografische hertekening worden overwogen."