Recordaantal veroordeelden wacht op enkelband


Die cijfers deelde minister van Justitie Stefaan De Clerck vanmiddag mee in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien.

 

"Een capaciteitsuitbreiding is dus dringend. Daarom pleit ik voor een privatisering van bepaalde elementen van het systeem van elektronisch toezicht. In zijn antwoord op mijn parlementaire vraag van begin oktober 2009 maakte de minister hiervoor een opening, bijvoorbeeld inzake het plaatsen van het toezichtsmateriaal of de loutere controle op zich. Hij is daarover momenteel de markt aan het bevragen, onder andere naar prijs toe, liet hij vanmiddag weten", aldus Sabien.

"De justitiehuizen moeten uiteraard belast blijven met de begeleiding en de dossieropvolging van daders die een enkelband dragen. Maar de louter technische controle wordt beter overgelaten aan een andere partner. In Groot-Brittannië staan privébewakingsbedrijven nu al in voor de controle, uiteraard onder strikte door de overheid vastgelegde voorwaarden. Zij kunnen nagaan waar de veroordeelde onder elektronisch toezicht zich bevindt en of hij of zij de uurroosters respecteert. Op die manier kunnen controleurs dag en nacht worden ingezet en flexibel inspelen op de schommelingen in het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht."

Naast een uitbreiding van het systeem van elektronisch toezicht dringt ook een modernisering zich op. "Daarom is het goed dat de minister de toepassing van gps-technologie opneemt in zijn bevraging. Ook op die manier kan de fysieke controle van veroordeelden onder elektronisch toezicht verbeteren. Momenteel is er alleen controle via een telefoniesysteem, zodat men wel weet waar de gedetineerde zich bevindt, maar niet wat hij of zij doet", besluit Sabien.