Drughulpverlening versnipperd


In Poperinge zorgt vzw Kompas er vanaf 1 februari 2010 voor dat er gedurende drie uur per week een antenne van de Ambulante Drugzorg bemand wordt op de eerste verdieping van Jeugdcentrum De Kouter. Stad Poperinge springt financieel bij in de werkings- en personeelskosten. Op federaal niveau vielen vorig jaar de subsidies weg voor de zogenaamde GAM-projecten (gerechtelijke of alternatieve maatregelen) in Brugge, Veurne en Ieper. Daardoor staat de drughulpverlening in West-Vlaanderen zwaar onder druk. Vooral de Westhoek wordt stiefmoederlijk behandeld.

"Terwijl de vraag van druggebruikers om geholpen te worden almaar stijgt, wordt gesnoeid in het aanbod van de hulp. De behandelingscentra signaleren dat wachtlijsten van ettelijke weken geen uitzondering meer zijn. Een ouder die in paniek belt na de ontdekking dat zoon of dochter drugs neemt, moet aanschuiven in de rij", schetst Sabien de problematiek. De minister van Justitie, Stefaan de Clerck (CD&V), verwees in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien vooral naar de noodzaak van overleg met andere overheden om tot een oplossing te komen. "Er zijn inderdaad raakvlakken met de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap, Volksgezondheid en Justitie", stelt Sabien. "Maar dat zorgt ervoor dat ze nu met de vinger naar elkaar wijzen. Daarom moet de hele organisatie van de drughulpverlening dringend onder de loep worden genomen."

Op provinciaal niveau is volgens Open Vld een belangrijke rol op het vlak van coördinatie weggelegd. Het drugprobleem manifesteert zich in iedere provincie op een andere manier. "De stijgende aanvoer van drugs uit Frankrijk is bijvoorbeeld een typisch West-Vlaams fenomeen. Daarom moet de provincie een coördinerende uitvoeringstaak op zich nemen", zegt Sabien. In de provincieraad van februari zal Open Vld-raadslid Gilbert Verkinderen bij de bevoegde gedeputeerde polsen of hiertoe bereidheid is. "Er moet vooral continuïteit zijn in de hulpverlening. Provinciale acties zoals de drugmobiel die gedurende drie jaar naar de verschillende basisscholen van het arrondissement Ieper trok, en dan op stal werd gezet, zijn een gemiste kans."