Sabien vraagt onmiddellijke goedkeuring van wetsontwerp dat voorziet in strengere straffen voor geweld tegen politieagenten


"Er liggen maatregelen klaar in het parlement. In december 2008 keurde de Senaat 'het wetsontwerp met betrekking tot de verzwarende omstandigheid voor daders van bepaalde misdrijven tegen bepaalde personen bekleed met een openbare hoedanigheid' goed. Dat wetsontwerp voorziet in strengere straffen voor misdrijven gepleegd tegen bijvoorbeeld politieagenten."

Het voorstel was enkele weken geleden ook in de actualiteit n.a.v. geweldsincidenten tegen ambulanciers. De maatregelen zouden ook voor hen gelden. "Bijvoorbeeld: iemand die een ambulancier aanvalt en veroordeeld wordt voor opzettelijke slagen, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, zou binnenkort een straf riskeren tussen vier maanden en vier jaar. Dat is dubbel zo zwaar als nu het geval is. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid zou de maximumstraf zelfs op tien jaar komen te liggen, vijf jaar meer dan nu het geval is."

Het wetsontwerp stond al een paar keer op de agenda van de Kamercommissie Justitie (onder andere ook komende week), maar tot een goedkeuring kwam het nog niet. Als ondervoorzitter van die commissie en als rapporteur van dat wetsontwerp, zal Sabien deze week aandringen op de onmiddellijk goedkeuring van die maatregel, die agressie tegen bijvoorbeeld politieagenten en ambulanciers strenger moet bestraffen.