Betekening door gerechtsdeurwaarder in strafzaken vereenvoudigd


Sabien schetst de huidige procedure: "Als een gerechtsdeurwaarder een exploot in strafzaken (bijvoorbeeld dagvaarding of vonnis) niet persoonlijk kan betekenen aan de geadresseerde of diens woonplaats, dan moet hij vandaag een afschrift ervan afgeven op het politiecommissariaat. Ook moet aan de woonplaats een bericht worden achtergelaten, waarin wordt gemeld dat het exploot werd aangeboden en waar de geadresseerde het kan afhalen. Als het exploot na enkele dagen niet werd afgehaald, gaat de wijkagent één of meerdere keren langs tot hij de persoon in kwestie thuis heeft aangetroffen. Uiteindelijk bericht de politiecommissaris het openbaar ministerie over de datum waarop het afschrift effectief is overgemaakt of over de reden waarom dit niet kon gebeuren."

Dankzij het goedgekeurde wetsvoorstel zal de betekening in strafzaken voortaan dezelfde zijn als in burgerlijke zaken, handelszaken, fiscale zaken, arbeidszaken en sociale zaken, eventueel ook administratieve zaken. Van Cauter licht toe: "Wanneer geen persoonlijke betekening mogelijk is, zal de gerechtsdeurwaarder voortaan altijd een afschrift van het exploot, onder  gesloten omslag, in de brievenbus steken. De geadresseerde kan er dan onmiddellijk kennis van nemen. Hij krijgt de betekening de volgende dag nog eens bevestigd via een aangetekende brief. Daarin wordt gemeld dat hij in het kantoor van de gerechtsdeurwaarder een afschrift van het exploot kan afhalen, indien hij het toch niet zou hebben teruggevonden in zijn brievenbus."

De nieuwe procedure betekent niet alleen een vereenvoudiging voor de burger, maar ook een serieuze vermindering van de werklast voor de politie. "Per exploot besteedt een politieagent gemiddeld een kwartier aan de in- en uitschrijving ervan in de registers, afhalers te woord staan, enz. Als het exploot niet wordt afgehaald, steekt de wijkagent er gemiddeld ook nog een uur werk in. Uit een bevraging door de Vaste Commissie van de Lokale Politie blijkt dat per zone minstens 1 à 2 voltijds equivalent zou kunnen worden vrijgemaakt door de nieuwe regeling. Dit betekent voor het hele land (196 zones) minstens 200 à 400 politieagenten", reageert Sabien tot slot tevreden.

 

Enkele citaten:

Eerste minister Yves Leterme tijdens het debat over de veiligheid in Brussel op donderdag 4 februari:

in de Kamer:

...Het debat omtrent de veiligheid in Brussel brengt structurele problemen aan het licht. Dat betekent dat we niet aan steekvlampolitiek moeten doen. Wij moeten de beslissingen kunnen nemen die zich opdringen, zo snel mogelijk. Wanneer er zich kansen voordoen, zoals gisteren met het voorstel van mevrouw Lahaye-Battheu of met het voorstel van mevrouw Claes uit de Senaat, wanneer die goedgekeurd kunnen worden, moeten wij die kansen grijpen. Voor het overige wordt een veiligheidsbeleid dag na dag gevoerd. We zullen dus deze week en in de volgende weken, telkens wanneer de dossiers rijp zijn, de beslissingen nemen. ...

in de Senaat:

...Mevrouw Turtelboom bezorgt u straks cijfers waaruit blijkt dat sinds 2004 het aantal politiemensen in Brussel-Hoofdstad verdubbeld is. Ik weet dat er vragen zijn naar de versterking en naar een grotere aanwezigheid van de politie op straten en pleinen, maar de realiteit is dat het aantal politieagenten op zes à zeven jaar is verdubbeld. De samenleving levert dus al een behoorlijke inspanning voor die kerntaak van de overheid. Zowel op basis van een aantal beslissingen van de regering op initiatief van mevrouw Turtelboom, als naar aanleiding van het wetsvoorstel van mevrouw Lahaye-Battheu in de Kamer worden er nog extra mogelijkheden toegevoegd. ...

... Mevrouw Turtelboom heeft naar aanleiding van voorgaande rellen op een bepaald moment vijftig voltijds equivalenten extra ter beschikking gesteld voor Brussel. Er is vastgesteld dat hun inzet misschien niet gericht was op de kerntaken van de politie. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt opdat dit wel zou gebeuren. Het wetsvoorstel van mevrouw Lahaye-Battheu zal ertoe leiden dat een aantal administratieve taken, die nu door de politiediensten worden uitgevoerd, niet meer in die mate door hen zullen moeten worden uitgevoerd. Daardoor zullen in Brussel een 95-tal voltijds equivalenten ter beschikking komen voor echt politiewerk. ...

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom tijdens het debat over de veiligheid in Brussel op donderdag 11 februari in de Kamer:

... Ik kom tot een tweede pakket van maatregelen, dat wij op korte termijn zullen realiseren, namelijk meer Brussels blauw in Brussel. Hoe zullen wij dat doen?

Ten eerste zullen wij militairen inzetten voor de bewaking van ambassades en de Wetstraat 16. Dat zijn geen kerntaken voor de politie. Wij zullen kijken op welke manier wij via een afvloeiingsplan van het leger op een zo kort mogelijke termijn bepaalde taken kunnen uitbesteden, zodat ze in onze hoofdstad blijven gebeuren en, vooral, zodat er politiecapaciteit vrijkomt.

Ik verwijs, ten tweede, ook naar het voorstel van collega Lahaye-Battheu, dat hier goedgekeurd werd in de Kamer, en waarmee wij, door administratieve vereenvoudiging, twee procent politiecapaciteit vrijmaken. Als men die twee procent uitzet op de 5 000 agenten in Brussel, dan betekent het dat er de facto 100 politieagenten vrijkomen, door een wetsvoorstel van administratieve vereenvoudiging. De werkgroep Administratieve Vereenvoudiging, die werd opgericht na de gesprekken die wij hebben gehad, zal de komende weken en maanden nog veel voorstellen doen, zodat wij op die manier politiecapaciteit kunnen vrijmaken en zodat de politie zich met haar kerntaken bezig kan houden.

Daarnaast zijn er uiteraard een aantal voorstellen, waarvan de realisering iets langer in beslag zal nemen, maar waarmee wij toch ook dit jaar willen landen. ...