Gemeenteraad


1. Budget stad dienstjaar 2010

Tussenkomst Eric Butaye:  

Beste collega's,

Het zal u misschien verwonderen, maar mijn tussenkomst aangaande het voorliggende budget zal aan de kortere kant zijn.
Ik zou hier andermaal kunnen spreken over de opvallende personeelskost, over de stijgende werkingskosten, over de telefoonkosten allerhande edm., maar het lijkt mij nu te vanzelfsprekend om hierop andermaal te hameren. U kent ondertussen ons standpunt hieromtrent.
Toch wens ik even in te gaan op het financieel beleidsplan:
Dit jaar zouden nieuwe leningen worden opgenomen tbv 5,7 mio €, in 2011 7,7 mio € en in 2012 3,9 mio €, natuurlijk allemaal volgens budget. Eind 2012 zou dit budgettair een totale leningslast betekenen van 24,25 mio € (net niet het miljard oude BEF). Eind 2006 bedroeg de totale leningslast nog 16,6 mio. Dit betekent een budgettaire stijging van 46 %!! Daarnaast daalt de thesaurietoestand van 12,34 mio € in 2006 naar 2,5 mio in 2012. Ik meen hier toch te mogen zeggen dat dit niet meer gewoon is.
Voor wat de buitengewone dienst betreft merk ik op dat de totale uitgaven stijgen van 14,5 mio in het budget van 2009 naar 20,4 mio nu. Dit lijkt mij ook niet verwonderlijk gezien met een realisatiegraad van net geen 30% in de geplande investeringen, er heel wat dient hernomen te worden in het huidig budget.

  • 2.900° € wordt voorzien voor het nieuwe jeugdcentrum. Ik stelde de vraag in de financiecommissie of hier geen mogelijkheid bestond tot het bekomen van subsidies, met uitzondering dan van deze bekomen voor de speelzone.
  • Voor de renovatie van de markt wordt 3.400° voorzien tegenover nog 2.500° verleden jaar. Daarbovenop komt dan nog de kost voor het archeologisch onderzoek, die, naar ik verneem, zelfs nog zou kunnen oplopen tot 450.000 €, daar waar maar 150.000 gebudgetteerd is. Ik hou mijn hart vast als men in dit archeologisch onderzoek dan nog ergens één of andere Romein ontdekt, wat dat zal teweegbrengen. En ja, ik weet het, u zult mij antwoorden dat dit zijn zaken die opgelegd zijn door Europa. Nog in het kader van de heraanleg van de stadskern wensen wij een aparte stemming te vragen van artikel 424/741-52 aangaande de "aankoop apparatuur betalend parkeren" tbv 400.000 €. Hier is de Open Vld fractie radicaal tegen.
  • Het fietspad Poperinge Watou is voorzien op het budget voor wat betreft de verwervingen van de gronden. Laat mij duidelijk zijn. Wij juichen dit ten zeerste toe. De veiligheid van de fietser kan niet hoog genoeg zijn. Maar graag had ik wat meer uitleg gekregen omtrent de stand van zaken in het dossier "fietspad Poperinge Woesten"; ik meen te weten dat hier aan de gemeente Vleteren bepaalde beloftes waren gedaan en dat er zowat een jaar geleden een samenkomst is geweest met alle betrokken partijen en studiebureau om een startnota te bespreken. Sedertdien zou het in dit dossier echter windstil geworden zijn. Graag de stand van zaken in dit dossier.
  • En dan nog een vraagje omtrent de herasfaltering van de Deken de Bolaan en de Casselstraat. Deze werken worden blijkbaar integraal gesubsidieerd. Zou dit iets kunnen te maken hebben met de overname door stad Poperinge van deze straten of zie ik dit verkeerd??
In ieder geval zullen wij ons ook dit jaar weer onthouden op dit agendapunt met nogmaals de duidelijke vraag naar een aparte stemming van artikel 424/741-52.



6. Aankoop van een lichte bestelwagen 

In de gemeentaard van augustus 2009 vroeg de Open Vld-fractie bij monde van Sabien het bestuur al om voorzichtigheid aan de dag te leggen in het aankopen van nieuwe voertuigen. De lijst van de 'motorvoertuigen' van stad Poperinge wordt almaar langer. In de gemeenteraad van 28 januari stond opnieuw de goedkeuring van het bestek en de wijze van gunnen voor de aankoop van een lichte bestelwagen geagendeerd.

Dit keer ging het om de aankoop van een lichte bestelwagen voor de beheerder gebouwen van de technische dienst. Deze nieuwe functie is op vandaag echter nog niet ingevuld, gezien niemand slaagde voor het examen! De aanwervingsprocedure voor deze functie moet opnieuw worden opgestart, als de beslissing hiertoe tenminste wordt genomen.

Open Vld vroeg om het punt uit te stellen gezien het niet echt getuigt van goed bestuur om aankoopprocedures uit te schrijven voor wagens waarvan nog niet duidelijk is of ze ooit wel een chauffeur krijgen. Het stadsbestuur ging niet in op de vraag, waarop Open Vld zich onthield.


7-8-9. Dossier Grote Markt

Welgeteld één jaar na de aankondiging door het stadsbestuur in een extra editie van de stadskrant én een brief aan de inwoners dat zij in het kader van de herinrichting van de Grote Markt resoluut kozen voor de aanleg van een ondergrondse parking, keurde de gemeenteraad van 28 januari 2010 de gewijzigde plannen voor de heraanleg goed. Het stadsbestuur stapte na de (voor hen persoonlijk tegenvallende) Vlaamse verkiezingen van juni 2009 immers af van de idee van de ondergrondse.

Tegen de ondergrondse, vóór de renovatie van de Grote Markt

"Het standpunt van Open Vld in het dossier is altijd heel duidelijk geweest: tegen de ondergrondse, en absoluut vóór de renovatie van de Grote Markt. En dit liefst zo snel mogelijk én met maximale inspraak van de bevolking. Toch stemmen wij vandaag met onthouding, omdat wij ons een aantal bedenkingen maken bij de gang van zaken," aldus Sabien.

De inspraak beperkte zich uiteindelijk tot een door de Vlaamse overheid opgelegd openbaar onderzoek in december 2009, dat 16 bezwaarschriften opleverde. Het moest op een drafje, terwijl 2009 hét jaar van de inspraak had kunnen zijn. Tenminste, als het stadsbestuur van in het begin naar ons had geluisterd en zich niet had vastgeklampt aan de ondergrondse. Niet alleen particulieren, maar ook de adviesraden - volgens raadslid Pieter Marchand (CD&V) zijn er daarvan trouwens "meer dan genoeg" - deden hun werk en bezorgden hun opmerkingen. Het uren vergaderen en het opmaken van een uitvoerig verslag werd tot op vandaag nog niet beloond. Vanuit stad Poperinge werd aan de adviesraden nog niet geantwoord, laat staan gemotiveerd waarom al dan niet wordt afgeweken van hun advies. Open Vld stelt zich dan ook vragen bij de geldigheid van de procedure.

Hoewel het dossier van de Grote Markt en het mobiliteitsplan door het stadsbestuur altijd als 'onlosmakelijk aan elkaar verbonden' worden voorgesteld, stond het mobiliteitsplan in tegenstelling tot de renovatie van de Grote Markt nog altijd niet op de agenda van de gemeenteraad.

Het stadsbestuur heeft nooit willen luisteren naar de goede raad van Open Vld om een randparking aan te leggen op de site van het Rekhof en om de ongebruikte speelplaats (de burgemeester weet nu eindelijk over welke speelplaats het gaat) van basisschool De Ster als parking te gebruiken, en dit vóór de aanvang van de werken. Zodra de markt een bouwwerf wordt, zullen de mensen hun wagen niet meer kwijt kunnen. Open Vld voorspelt dan ook chaos.

Toekomstvisie?

Daar waar het stadsbestuur vorig jaar nog redeneerde dat de aanleg van een ondergrondse parking noodzakelijk was om o.a. de toenemende parkeerdruk in de toekomst aan te kunnen, is deze toekomstvisie vandaag in rook opgegaan. Er wordt enkel nog gezocht naar compensatie voor de 68 parkeerplaatsen die zullen wegvallen op de Grote Markt.

Open Vld vraagt tenslotte aan het stadsbestuur om alle betrokkenen, bewoners, handelaars en horecamensen tijdig te informeren over de beslissing, de wijze van uitvoering en de timing van de werken. Dat het archeologisch onderzoek roet in de timing zal gooien, staat volgens Open Vld nu al vast. Dat de beslissing om de rijweg op de Grote Markt volledig in kasseien aan te leggen niet de goede beslissing is, ook.

10. Waterbeheersingswerken

Na de wateroverlast eind juli 2007 werd door stad Poperinge unaniem beslist om maatregelen te nemen en waterbeheersingswerken uit te voeren op het grondgebied. Bedoeling is om dergelijke overstromingen, en het menselijk leed dat ermee gepaard gaat, in de toekomst te vermijden. Een aantal beslissingen werd genomen, al dan niet in samenwerking met de hogere overheid. Op vandaag is het moeilijk om door het bos de bomen nog te zien en een duidelijk beeld te hebben van de werken. In de gemeenteraad van 28 januari 2010 vroeg raadslid Eric Butaye (Open Vld) of er een informatievergadering kan worden georganiseerd voor alle geïnteresseerden, en vooral voor de mensen die toen getroffen werden. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) reageerde gematigd positief op deze vraag, zonder echter een concrete timing voorop te stellen. Het zou hiervoor nog te vroeg zijn.


20. Samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en vzw Kompas betreffende ambulante drugzorg in Poperinge.

"Drughulpverlening is zowel een lokale, provinciale, Vlaamse als federale bevoegdheid. Geen enkele oveheid neemt de hoofdverantwoordelijkheid op in de organisatie ervan. Meer nog, ze wijzen met de vinger naar elkaar als het misloopt." Dat zegt Sabien.

In Poperinge zorgt vzw Kompas er vanaf 1 februari 2010 voor dat er gedurende drie uur per week een antenne van de Ambulante Drugzorg bemand wordt op de eerste verdieping van Jeugdcentrum De Kouter. Stad Poperinge springt financieel bij in de werkings- en personeelskosten.

Op federaal niveau vielen vorig jaar de subsidies weg voor de zogenaamde GAM-projecten (gerechtelijke of alternatieve maatregelen) in Brugge, Veurne en Ieper. Daardoor staat de drughulpverlening in West-Vlaanderen zwaar onder druk. Vooral de Westhoek wordt stiefmoederlijk behandeld.

"Terwijl de vraag van druggebruikers om geholpen te worden almaar stijgt, wordt gesnoeid in het aanbod van de hulp. De behandelingscentra signaleren dat wachtlijsten van ettelijke weken geen uitzondering meer zijn. Een ouder die in paniek belt na de ontdekking dat zoon of dochter drugs neemt, moet aanschuiven in de rij", schetst Sabien de problematiek. De minister van Justitie, Stefaan de Clerck (CD&V), verwees in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien vooral naar de noodzaak van overleg met andere overheden om tot een oplossing te komen. "Er zijn inderdaad raakvlakken met de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap, Volksgezondheid en Justitie", stelt Sabien. "Maar dat zorgt ervoor dat ze nu met de vinger naar elkaar wijzen. Daarom moet de hele organisatie van de drughulpverlening dringend onder de loep worden genomen."

Op provinciaal niveau is volgens Open Vld een belangrijke rol op het vlak van coördinatie weggelegd. Het drugprobleem manifesteert zich in iedere provincie op een andere manier. "De stijgende aanvoer van drugs uit Frankrijk is bijvoorbeeld een typisch West-Vlaams fenomeen. Daarom moet de provincie een coördinerende uitvoeringstaak op zich nemen", zegt Sabien. In de provincieraad van februari zal Open Vld-raadslid Gilbert Verkinderen bij de bevoegde gedeputeerde polsen of hiertoe bereidheid is. "Er moet vooral continuïteit zijn in de hulpverlening. Provinciale acties zoals de drugmobiel die gedurende drie jaar naar de verschillende basisscholen van het arrondissement Ieper trok, en dan op stal werd gezet, zijn een gemiste kans."