Minister De Clerck vol lof over samenwerkingsakkoord parketten in West-Vlaanderen


Open Vld regio Westhoek stelde begin dit jaar haar standpunt voor over de aangekondigde hervorming van Justitie. Secretaris Sabien verwees toen al naar de doorgedreven vorm van samenwerking tussen de parketten in West-Vlaanderen. Bedoeling is om eerst ervaring op te doen vooraleer daadwerkelijk met grotere entiteiten van start te gaan.

Sabien: "Op het terrein is West-Vlaanderen hierin voor een stuk pionier. Op het niveau van het parket is al een provinciale structuur uitgewerkt, waardoor de gespecialiseerde zaken (20% van het volume) als volgt worden verdeeld:

  • Leefmilieu en Stedebouw: parket Kortrijk;

  • Hormonen en FAVV: parket Ieper;

  • Mensenhandel en vreemdelingen: parket Brugge;

  • Wapens, informatica en militair strafrecht: parket Veurne."

De minister noemde zich in de commissie Justitie "zeer opgetogen" over dit samenwerkingsverband en beloofde zijn volle steun. Voor de implementatie wordt onder andere een gemeenschappelijke ondersteuningsdienst voor het parket gevraagd, alsook een betere samenwerking met de steundienst ICT (om de nodige aanpassingen op het vlak van informatica door te voeren). Eens aan deze vragen tegemoet gekomen is, kan West-Vlaanderen dan de spits afbijten.