Moge aankondigingspolitiek ook eens vruchten afwerpen


Minister van Defensie Pieter De Crem wil de legerkwartieren van Sint-Niklaas, Destelbergen, Ghlin of Weelde, die leeg komen te staan door de legerhervorming, verkopen aan de Europese Unie. De EU zou die kwartieren kunnen gebruiken als opslagplaatsen voor materiaal, dat ze snel moet kunnen ontplooien bij burgeropdrachten tijdens crisissen of rampen. Het is minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere die de verkoop van de kazernes bij Europa moet promoten.

Eerder probeerde De Crem de oude legerkazernes, die in onbruik zullen geraken, kwijt te geraken aan staatssecretaris Philippe Courard om er opvangcentra in onder te brengen en aan Minister van Justitie Stefaan De Clerck om er gevangenissen van te maken.

Over dat laatste vroeg Sabien De Crem een maand geleden in de Kamercommissie Defensie een stand van zaken. "Opvallend is dat de militaire site van Ghlin (het kwartier Cabuy), naast die van Namen (het kwartier Belgrade), werd genoemd als voorwerp van een haalbaarheidsstudie die de Regie der Gebouwen momenteel uitvoert. Die twee sites konden volgens Justitie in aanmerking worden genomen voor een eventuele omvorming tot gevangenissen of de bouw van nieuwe gevangenissen. Een maand later wordt de militaire site van Ghlin ook opgevoerd als mogelijkheid om te verkopen aan de EU", zegt Sabien, die hoopt dat het niet om een zoveelste ballonnetje gaat die wordt opgelaten door De Crem.

"Een snelle overdracht van kazernes of terreinen van Defensie aan Justitie zou nochtans een win-winsituatie kunnen betekenen voor beide departementen. Enerzijds kan Defensie op een zinvolle manier tegen betaling overtollige infrastructuur afstoten en anderzijds kan Justitie de overbevolking in de gevangenissen tegengaan", besluit Sabien.