De Clerck evalueert in mei proefproject Gentse drugsbehandelingskamer


Sinds 1 mei 2008 is er binnen de Gentse correctionele rechtbank een gespecialiseerde drugsbehandelingskamer actief. In die kamer wordt meteen de link gelegd met de hulpverlening, gezien die ook aanwezig is op de zitting.

"Drugsverslaafden, die drugsgerelateerde misdrijven hebben gepleegd, kunnen kiezen voor meteen een straf of eerst hulpverlening. In dat laatste geval worden ze van nabij opgevolgd. Ze moeten één à twee keer per maand voor dezelfde rechter verschijnen en bewijzen dat ze de gemaakte afspraken nakomen. Als het behandelingstraject succesvol verloopt, wordt daar bij het eindvonnis rekening mee gehouden", zegt Sabien, die minister van Justitie Stefaan De Clerck gisteren naar een evaluatie van het proefproject vroeg. De Clerck gaf in de Kamercommissie Justitie mee dat hij het project in mei van dit jaar zal evalueren.

Canada

België haalde twee jaar geleden de mosterd in Canada, waar er momenteel zes drugsrechtbanken actief zijn. Sabien roept op het Canadese voorbeeld overal in België toe te passen.

"Alleen beklaagden die geen gewelddelicten of inbraken hebben gepleegd én geen feiten hebben gepleegd waarbij minderjarigen waren betrokken, komen er in aanmerking voor een specifiek programma, die de rechtbanken van nabij opvolgen. Ze moeten regelmatig voor de rechtbank verschijnen, waar een rechter hun vorderingen beoordeelt en eventueel sancties kan opleggen (gaande van een mondelinge berisping tot de uitsluiting van deelname aan het programma) of een beloning kan toekennen (bijvoorbeeld een vermindering van het aantal verschijningen voor de rechter). De drugsdelinquenten krijgen individuele en collectieve therapie, gepaste medische verzorging (bijvoorbeeld een behandeling met methadon), worden op willekeurige tijdstippen aan drugstests onderworpen en krijgen alternatieve straffen, zoals gemeenschapsdienst verrichten, opgelegd", licht Sabien toe.

"De drugsrechtbanken werken ook samen met de overheidsinstellingen om aan andere noden van de delinquenten tegemoet te komen, zoals een veilig onderkomen, een stabiele betrekking of een beroepsopleiding. "Wanneer een deelnemer erin is geslaagd die maatschappelijke stabiliteit te bereiken en kan aantonen dat hij zijn verslaving onder controle heeft, worden de beschuldigingen opgeschort (uitspraak opgeschort of uitgesteld) of krijgt hij een andere straf dan een gevangenisstraf (bijvoorbeeld huisarrest). In geval van mislukking volgt een straf in het kader van de reguliere gerechtelijke procedure", besluit Sabien.