Inwoners betalen twee keer


"Om nog niet te spreken van het feit dat de levensduur van de automaten amper tien jaar bedraagt. Bovendien zal de politie royaal boetes van 25 euro uitschrijven gedurende minstens drie dagen per week. We vragen ons daarbij af of de kerntaken van de politie hiermee niet in het gedrang komen."

Open Vld blijft pleiten voor een aangepaste blauwe zone, aangevuld met minstens één nieuwe parking voor langparkeerders. "De handelskern van Poperinge heeft een heropleving nodig, maar het betalend parkeren zal de klanten net wegjagen."

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 maart 2010, Dieter Dujardin

 

Poperinge plaatst intelligente parkeermeters.

De gemeenteraad van Poperinge voerde betalend parkeren in in het centrum van de stad. De Open Vld-oppositie stemde tegen.

Volgens Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) moet de Poperingenaar meerdere keren betalen. "Eerst voor de investering in de automaten, want het leveren, plaatsen en onderhouden van de parkeermeters kost 627.990 euro. Een tweede keer voor de betaaltickets zelf aan 0,40 euro per uur."

Het commercieel centrum van Poperinge heeft volgens Lahaye-Battheu dringend een stimulans nodig, maar deze beslissing zal volgens haar de klanten wegjagen. Ze heeft ook vragen bij het feit dat de politie drie keer per week zal controleren en vreest dat de kerntaken van de politie daardoor in het gedrang zullen komen.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat het invoeren van betalend parkeren niet gebeurt voor het plezier of voor geldgewin, maar om de parkeerdruk te verlagen. Hij argumenteerde ook dat de tarieven lager zijn dan in andere gemeenten en dat er twee keer per dag gratis een half uur mag worden geparkeerd.

Daarom wordt er gekozen voor intelligente parkeermeters, die met elkaar in contact staan en de nummerplaten registreren. Wie een gratis ticket aanvraagt, zal zijn nummerplaat moeten intikken en die gegevens worden automatisch doorgestuurd naar alle andere automaten in de stad.

Volgens de burgemeester geeft de blauwe zone ook te veel aanleiding tot misbruik.

Bron: De Standaard, 27 maart 2010, Piet Lesage