Tilburg: gevangenis van Merksplas levert het meest en die van Turnhout het minst gedetineerden


Hierna een overzicht van alle gevangenissen, in dalende volgorde: Merksplas 94, Hasselt 78, Wortel 57, Gent 31, Leuven-Centraal 38, Sint-Gillis 26, Andenne 24, Brugge 22, Dendermonde 20, Jamioulx 17, Lantin en Mechelen elk 15, Ittre 13, Vorst en Ieper elk 11, Leuven Hulpgevangenis 10, Tournai en Oudenaarde elk 6, Hoogstraten 4, Antwerpen 3 en Turnhout 2.

"Dat geeft een totaal van 503 gedetineerden uit Belgische gevangenissen die momenteel (stand van zaken 10 maart 2010) in de gevangenis van Tilburg verblijven", aldus Sabien. "België huurt sinds enkele weken de gevangenis van Tilburg om, in afwachting van nieuwe penitentiaire inrichtingen in eigen land, een antwoord te bieden op de overbevolking van onze gevangenissen."

"De operatie, die begin februari begon, is vlot verlopen en bijna afgerond", reageert Sabien tevreden. "Minister De Clerck liet mij nog weten dat voor de regio noord 1.248 adviezen werden behandeld, voor de regio zuid 268. Acht gedetineerden die initieel door de Directie Detentiebeheer voor Tilburg werden aangeduid, werden uit de selectie gehaald op advies van de politie, en dit om uiteenlopende reden van veiligheid. Ook door de Nederlandse overheid werden 22 gedetineerden na screening geweigerd. Drie gedetineerden werden teruggezonden, omdat ze niet aan de basisvoorwaarden voldeden. Ze werden immers in Nederland nog gezocht voor strafbare feiten."

Verzet

"In totaal tekenden 17 gedetineerden tot nu toe verzet aan. Er waren twee beschikkingen op eenzijdig verzoekschrift en twee via kortgeding. Met betrekking tot die laatste is er enerzijds een arrest van de Raad van State die zich zonder rechtsmacht verklaarde en anderzijds een beschikking van de Brugse kortgedingrechter die de vordering ontvankelijk maar ongegrond beoordeelde", gaf De Clerck tot slot mee in zijn antwoord.