Lahaye wil ontsnappen strafbaar maken


Haar wetsvoorstel viseert niet enkel ontsnappingen uit de gevangenis, maar ook uit hoven en rechtbanken, politiecommissariaat, ziekenhuis of verpleeginstelling en tijdens het transport naar één van deze plaatsen. De straffen zouden ook gelden voor veroordeelden die ontsnappen terwijl ze buiten de gevangenis aan het werk zijn. Het liberale Kamerlid wil tot slot dat bloedverwanten kunnen worden gestraft wanneer ze een voortvluchtige helpen onderduiken.

Bron: Het Laatste Nieuws, 7 april 2010, Luc Van Der Kelen

 

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) wil het ontsnappen uit de gevangenis strafbaar maken. Het strafwetboek voorziet momenteel geen straf voor gevangenen die op de vlucht slaan. Ze zijn enkel strafbaar indien ze tijdens hun vlucht(poging) strafbare feiten hebben gepleegd. Met haar wetsvoorstel wil het Kamerlid daar verandering in brengen. Het wetsvoorstel viseert niet enkel ontsnappingen of ontsnappingspogingen uit de gevangenis, maar ook uit hoven en rechtbanken, het politiecommissariaat, een ziekenhuis of verpleeginstelling en tijdens het transport naar een van deze plaatsen.

Bron: Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg, 7 april 2010.

 

Open Vld wil ontsnappingen strafbaar maken

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) benadrukte gisteren dat hij niet de intentie heeft om ontsnappingen uit gevangenissen strafbaar te maken. Daar drong Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu op aan. Ze noemde de ontsnappingen een slecht signaal en verwees nog eens naar de grote kost ervan doordat de politie in actie moet komen. De Clerck counterde echter scherp: «De meeste ontsnappingen gaan gepaard met geweld en zijn dus sowieso strafbaar. Er vindt bijvoorbeeld een gijzeling plaats of er wordt een wapen gebruikt.» Volgens de minister liggen wel voorstellen op tafel om bij het in vrijheid stellen van de gevangene rekening te houden met een eventuele ontsnappingspoging.

Bron: Metro, 7 april 2010.

 

Ontsnappen moet bestraft worden

Gevangenen die ontsnappen worden daar niet voor gestraft. Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) dient een wetsvoorstel in om dat te veranderen.

Een ontsnapping wil ze laten bestraffen met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en een geldboete van 25 tot 200 euro. Die strafmaat is dezelfde als in Frankrijk, waar net als in Engeland en Finland ontsnappen wel al strafbaar is.

Lahaye-Battheu beoogt met haar voorstel niet alleen ontsnappingen of ontsnappingspogingen uit de gevangenis, maar ook uit de rechtbanken, het politiecommissariaat, een ziekenhuis of verpleeginstelling én tijdens het transport naar één van de net vermelde plaatsen.

In 2005 ontsnapten 19 gevangenen uit een gesloten instelling, in 2006 waren het er 40 (onder meer de collectieve ontsnapping van 28 gevangenen uit de gevangenis van Dendermonde), 11 in 2007, 22 in 2008 en 32 in 2009.

Servais Verherstraeten (CD&V) diende eerder een voorstel in om gevangenen die een ontsnappingspoging ondernemen te beschouwen als recidivist, zodat ze pas na tweederde van hun straftijd kunnen vrij komen.

Bron: De Standaard, 6 april 2010, Inge Ghijs

Sabien was hierover ook te horen in het VRT-radionieuws.