Recupereer gerechtskosten meer bij veroordeelden


Sabien volgt deze kwestie al een paar jaar op in het parlement. Op 6 oktober vorig jaar ondervroeg ze hierover ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck voor het laatst, naar aanleiding van de studie ‘Gerechtskosten in strafzaken 2004-2008'.

"De dure technische middelen die soms moeten worden ingezet in het kader van bijzondere opsporingsmethoden, liggen zeker mee aan de basis van de kostenstijgingen. Maar niet iedereen binnen Justitie beseft dat de financiële middelen beperkt zijn. Daardoor blijven de kosten alsmaar de voorziene middelen in de begroting overstijgen. In 2008, toen het totaal aantal gerechtskosten 105 miljoen euro bedroeg, was er een tekort van maar liefst 15,8 miljoen euro, een stijging met 17,7 procent", aldus Sabien tijdens de zitting van de Kamercommissie Justitie op 6 oktober 2009.

Ze verwees toen ook naar de beleidsnota Justitie van 2009 waarin sprake is van een nieuwe methodiek waarmee alle gerechtskosten op uniforme wijze zouden worden opgevolgd en afgehandeld, zodat onder andere de budgettaire impact van de evolutie en de betaling van de gerechtskosten nauwlettend kon worden gevolgd. Tegen eind 2009 zou ook een gewijzigde tariefstructuur worden voorgesteld, die in 2010 van kracht zou worden...

"Wanneer de nieuwe regering aan de slag gaat, zal ik de nieuwe minister van Justitie meteen om een stand van zaken hieromtrent vragen. Ook zal ik hem mijn voorstel voorleggen om de gerechtskosten in strafzaken meer te recupereren bij de veroordeelde, die ze uiteindelijk heeft veroorzaakt", besluit Sabien, die zich tot slot ook aansluit bij de vraag van de CMRO voor betere tarieven en meer controle.