Start nieuw gerechtelijk jaar brengt verandering: familiezaken voortaan achter gesloten deuren


Sabien, die destijds het wetsvoorstel indiende, verduidelijkt: "Familiezaken werden tot op vandaag in openbare zitting behandeld, zodat iedereen, die dat wou, de familiale, emotionele en intieme leefwereld van anderen kon aanhoren. Familiale zaken werden soms voor een overvolle rechtszaal betwist. Alle gerechtelijke procedures die slaan op familiezaken, zullen voortaan achter gesloten deuren plaatsvinden, wat het respect voor de privacy van alle betrokken partijen moet garanderen. Voorbeelden van dergelijke zaken: procedures inzake ouderlijk gezag, afstamming, wettelijke samenwoning, echtscheiding, omgangsrecht van grootouders met hun kleinkinderen, ... Uiteraard kan de rechter altijd terugkeren naar het principe van openbare zitting, aangezien dit één van de fundamenten van ons rechtsstelsel is."


Principieel hoorrecht vanaf 12 jaar

Sabien vroeg tijdens de bespreking van deze wet in het voorjaar om ook snel werk te maken van het daaraan gekoppelde aspect, namelijk de toekenning van een principieel hoorrecht aan minderjarigen vanaf 12 jaar.

"Vandaag kan dit al, maar alleen de jeugdrechter is verplicht om kinderen van minstens 12 jaar te horen in een hangende procedure. Een uitbreiding naar alle andere rechtbanken, waar beslissingen worden genomen die over hen gaan, dringt zich op", zegt Sabien, die hierover een wetsvoorstel hangende heeft. "Bovendien zou het goed zijn dat jongere kinderen kunnen worden gehoord in aangepaste omstandigheden: in een speciaal voor kinderen aangepaste kamer, en door een rechter die hiervoor een bijzondere opleiding heeft genoten." Sabien hoopt hiervan snel werk te kunnen maken na de start van het parlementaire jaar.