Brede steun voor langere verjaringstermijnen


Seksueel misbruik van een minderjarige verjaart vandaag tien jaar nadat het slachtoffer de meerderjarigheid heeft bereikt. Maar vaak vinden slachtoffers pas na een lang verwerkingsproces de moed om naar het gerecht te stappen. Daarom diende Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu vorig jaar al een wetsvoorstel in om de verjaringstermijnen voor seksuele misdrijven op te trekken naar dertig jaar. De Franstalige liberalen (MR) dienden een vergelijkbaar voorstel in.

'De huidige korte verjaringstermijnen druisen in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van de slachtoffers en maatschappij', zegt Lahaye-Battheu. 'Ook tijdens het huidige debat over misbruik in de Kerk blijkt nog dat het voor het slachtoffer heel belangrijk is om de dader uiteindelijk toch ter verantwoording te kunnen roepen.'

Over het wetsvoorstel werden al hoorzittingen gehouden in de commissie-Justitie, maar tot een stemming is het niet gekomen. Lahaye-Battheu roept nu op om haar voorstel zo snel mogelijk opnieuw te agenderen en krijgt daarvoor steun vanuit andere partijen.

N-VA-fractieleider Jan Jambon zegt dat hij het optrekken van de verjaringstermijn volmondig steunt en de wetsvoorstellen zo snel mogelijk op de agenda van de Kamer wil zetten.

SP.A-justitiespecialist Renaat Landuyt zegt zelfs voorstander te zijn van een volledige herziening van de verjaringstermijnen. 'Wij zien het nut van een verjaring niet in, aangezien de pijn van het slachtoffer niet verjaart', zegt Landuyt. Hij dringt ook aan op een waarheidscommissie in de Kamer met de bevoegdheden van een onderzoekscommissie, om zich over de problematiek van seksueel misbruik te buigen.

Ook Groen! is bereid om het verlengen van de verjaringstermijnen te bekijken, maar dan wel binnen een parlementaire onderzoekscommissie en na grondig onderzoek.

Alleen CD&V blijft terughoudend. 'Op de zaak-Vangheluwe moet zeker een maatschappelijk antwoord komen', zegt fractieleider Servais Verherstraeten. 'Maar of dat het optrekken van de verjaringstermijnen naar dertig jaar moet zijn, weet ik zo nog niet. Ik huiver voor instantwetgeving naar aanleiding van deze ernstige zaak.'

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zei al wel te overwegen om de verjaringstermijn van tien naar vijftien jaar op te trekken. Hij zit daarmee op dezelfde lijn als de advocaat-generaal bij het hof van cassatie, Damien Vandermeersch.

Bron: De Standaard, 10  september 2010.