Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 30 september 2010


In de gemeenteraad werd gevraagd om het retributiereglement op het betalend parkeren en op het parkeren in de blauwe zone goed te keuren. De vooropgestelde datum voor de invoering van het systeem is januari 2011.

De fractie van Open Vld blijft consequent in dit dossier en stemde ook nu tegen. Raadslid Eric Butaye: "Wij blijven ervan overtuigd dat een gratis parkeerbeleid met blauwe zone in het centrum én met een bijkomende centrumparking de beste keuze is voor Poperinge. Als we over het muurtje kijken, dan zien we dat ook Diksmuide en Veurne inzien dat dit een grote troef is."

Als het betalend parkeren er dan tóch moet komen, dan wil Open Vld het systeem pas ingevoerd zien ná de ingrijpende werken waardoor het centrum nu werkelijk 'ondersteboven' ligt. Dit pleidooi viel bij het stadsbestuur in dovemansoren, niettegenstaande zowel de toeristen, de inwoners en de al zwaar getroffen handelaars, een uitstel dankbaar zouden aanvaarden.

Ook op de kritiek van Open Vld dat het systeem staat of valt met het aantal boetes dat zal worden uitgeschreven, of met andere woorden de financiële haalbaarheid van het project, wordt smalend gereageerd. Volgens het financieel plan van de firma die de parkeermeters zal plaatsen, en op basis waarvan de opdracht werd gegund, zullen er per controledag maar liefst 55 boetes aan niet minder dan 25 euro moeten worden uitgeschreven door de twee hulpagenten die hiervoor worden ingezet. Het stadsbestuur had hier geen antwoord op en deed hun eigen financieel plan af als "slechts een raming".

En of het stadsbestuur niet wil overwegen om tijdens de lunchpauze een gratis periode in te lassen, naar het voorbeeld van Roeselare en Ieper? Ook daar was het antwoord negatief. Als ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland een gemiste kans... 


Tijdens de gemeenteraadszitting vroeg fractieleidster Sabien wat nu zal gebeuren met de 300.000 euro die werden voorzien om het WK Wielrennen in 2013 naar Poperinge te halen. Nu bekend is dat het WK in Firenze zal doorgaan, kan het geld misschien gebruikt worden voor een minder bedeelde sport in Poperinge, namelijk tennis? Immers, in Poperinge is er echt nood aan indoorterreinen. Het antwoord van het stadsbestuur hierop was over de hele lijn negatief. 

Op de agenda stond ook de goedkeuring van de bestekken en de wijze van gunnen voor de oprichting van een nieuw jeugdcentrum en de renovatie van het bestaande jeugdcentrum, gelegen Komstraat en omgevingswerken.

De fractie van Open Vld keurde dit punt goed omdat de jeugd van Poperinge absoluut een degelijke infrastructuur verdient. In de kantlijn stelde fractieleidster Sabien dat zij zich toch wat zorgen maken over het financieel plaatje. Oorspronkelijk werden de werken geraamd op 2,5 miljoen euro. Op vandaag prijkt er een kaartje van 2,9 miljoen euro aan de raming van het project. "En dan zitten we nog maar op het niveau van de ramingen. Wie bouwt, weet dat de eindfactuur meestal nóg hoger ligt," aldus Sabien. Bevoegd schepen Loes Vandromme had niet echt een uitleg voor de meerkost, doch schuilde zich achter het feit dat dit het eerste grote dossier is dat ze opvolgt.

Jammer ook, vindt Open Vld, dat er geen aanspraak kan worden gemaakt op subsidies van de Vlaamse Gemeenschap of de provincie, zoals in de beleidsnota van het stadsbestuur stond aangekondigd.

Sabien verwees ook naar de tijdslijn die voor het project werd uitgestippeld, doch niet zal kunnen worden gehaald. Intussen is er al een vertraging van een vijftal maanden. De schepen antwoordde dat ze hoopt dat de werken kunnen starten in februari 2011.