1 jaar wachttijd voor werkstraf


'De werkstraffen zijn het slachtoffer van hun eigen succes aan het worden', zegt Lahaye-Battheu. 'Waardoor gewoon het effect van die zinvolle straffen verdwijnt.' De werkstraffen waren bedoeld om 'de maatschappij iets bij te brengen' en de druk op korte gevangenisstraffen en het dragen van enkelbanden te verlichten. Maar net nu het zou moeten werken, loopt het systeem mank. Eind dit jaar zullen het er al meer dan 11.000 werkstraffen uitgedeeld zijn.

Werkstraf? Wacht nog een jaartje

De rechtbanken deelden nooit eerder zoveel werkstraffen uit. Vandaag staat de teller op 8.159, eind dit jaar zullen dat er méér dan 11.000 zijn. Alleen: nu al moeten ruim 1.000 veroordeelden een jaar of langer wachten om hun werkstraf te mogen uitvoeren.

Bejaarden helpen, straten opkuisen, auto's wassen: het zijn maar een paar voorbeelden van werkstraffen die almaar meer opgang maken. De eerste negen maanden van dit jaar werden er zo 8.159 werkstraffen uitgesproken. Precies 2.878 daarvan in Vlaanderen, 4.084 in Wallonië en 1.197 in Brussel. Op het einde van het jaar zullen we uitkomen op meer dan 11.000 werkstrafdossiers, een stijging van ruim 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat bevestigt justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) na een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Maar er is nog meer: ook het aantal strafuren wordt opgedreven. Vroeger ging het dikwijls om werkstrafjes van 30 uren, tegenwoordig bedraagt de gemiddelde werkstraf 100 tot 120 uren. En dat is zodanig veel meer, dat de gevolgen zich onvermijdelijk laten voelen. In eerste instantie werden de werkstraffen in het leven geroepen uit nood aan straffen die de maatschappij 'iets bijbrachten'. Maar minstens even belangrijk: ze moesten ook de druk op de korte gevangenisstraffen en het elektronische toezicht verminderen. Enig probleem: net nu het zou moeten werken, loopt het systeem langzaamaan mank.

'De werkstraffen zijn het slachtoffer van hun eigen succes aan het worden', zegt Lahaye-Battheu. Veroordeelden moeten dikwijls een jaar of langer wachten voor ze aan de beurt zijn voor hun werkstraf. 'Waardoor gewoon het effect van die zinvolle straffen verdwijnt.' Justitieminister De Clerck (CD&V) kan alleen maar beamen: 'Klopt, de druk op de werkplaatsen wordt groter. En ook de druk op de justitiehuizen vergroot. Een hervorming is cruciaal en dringend.'

Geen werkgevers

Begin oktober wachtten zo 1.047 veroordeelden op hun werkstraf. Maar hun aantal schommelt voortdurend. Begin dit jaar stonden er 1.300 mensen op de wachtlijst, in de zomer zelfs meer dan 2.000.

Ergst van al is dat heel wat werkgevers niet meer openstaan om werkstraffen bij hen te laten uitvoeren. Sommigen haken zelfs af. Reden: 'Het kost hen allemaal bijzonder veel energie -vooral aan administratie- terwijl het eigenlijk om een straf gaat', aldus Lahaye-Battheu. De Clerck stelde intussen een werkgroep vol justitiespecialisten samen, die tegen eind dit jaar nog met oplossingen moet komen.

Bron: Het Nieuwsblad, 26 oktober 2010.

 

Jaar wachttijd voor werkstraffen

De rechtbanken deelden nooit eerder zoveel werkstraffen uit. Vandaag staat de teller op 8.159, eind dit jaar zullen het er meer dan 11.000 zijn.

Bejaarden helpen, straten schoonmaken, auto's wassen: het zijn maar een paar voorbeelden van werkstraffen die almaar meer opgang maken. In de eerste negen maanden van dit jaar werden er 8.159 werkstraffen uitgesproken: 2.878 in Vlaanderen, 4.084 in Wallonië en 1.197 in Brussel. Op het einde van het jaar zullen we uitkomen op meer dan 11.000 werkstrafdossiers, een stijging van ruim 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat bevestigt minister van Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Maar er is meer: ook het aantal strafuren wordt opgedreven. Vroeger ging het dikwijls om werkstrafjes van 30 uren, tegenwoordig bedraagt de gemiddelde werkstraf 100 tot 120 uren. En dat is zodanig veel meer, dat de gevolgen zich onvermijdelijk laten voelen.

In eerste instantie werden de werkstraffen in het leven geroepen uit nood aan straffen die de maatschappij 'iets bijbrachten'. Maar minstens even belangrijk: ze moesten ook de druk op de korte gevangenisstraffen en het elektronische toezicht verminderen. Enig probleem: net nu het zou moeten werken, loopt het systeem langzaamaan mank.

'De werkstraffen zijn het slachtoffer van hun eigen succes aan het worden', zegt Lahaye-Battheu. Veroordeelden moeten dikwijls een jaar of langer wachten voor ze aan de beurt zijn voor hun werkstraf. 'Waardoor gewoon het effect van die zinvolle straffen verdwijnt.' Minister van Justitie De Clerck kan dat alleen maar beamen: 'Klopt, de druk op de werkplaatsen wordt groter. En ook de druk op de justitiehuizen vergroot. Een hervorming is cruciaal en dringend.'

Geen werkgevers

Begin oktober wachtten 1.047 veroordeelden op hun werkstraf. Maar hun aantal schommelt voortdurend. Begin dit jaar stonden er 1.300 mensen op de wachtlijst, in de zomer zelfs meer dan 2.000.

Het ergste is dat heel wat werkgevers niet meer openstaan om werkstraffen bij hen te laten uitvoeren. Sommigen haken zelfs af. Reden: 'Het kost hen allemaal bijzonder veel energie -vooral aan administratie- terwijl het eigenlijk om een straf gaat', aldus Lahaye-Battheu. Minister De Clerck stelde intussen een werkgroep van justitiespecialisten samen, die tegen eind dit jaar nog met oplossingen moet komen.

Bron: De Standaard, 26 oktober 2010.

 

Duizend veroordeelden wachten jaar op werkstraf

Zo'n 1.000 veroordeelden moeten minstens een jaar wachten alvorens ze hun werkstraf kunnen uitvoeren. De reden daarvoor is volgens Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu dat die straffen het slachtoffer worden van hun eigen succes. In de eerste negen maanden van dit jaar werden er zo maar even 8.159 uitgesproken, waarvan 2.878 in Vlaanderen. Dat is een stijging met ruim 10% in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast is ook het aantal strafuren opgelopen van 30 naar 100 tot 120 uren. Beide stijgingen zijn veel te fors voor het aantal werkplaatsen dat voorhanden is. Nieuwe plaatsen vinden, is dan weer niet makkelijk omdat werkgevers vaak niet openstaan om werkstraffen bij hen te laten uitvoeren. Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) zegt dat hij aan een oplossing werkt.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 oktober 2010.

 

Jaar wachttijd voor werkstraffen

Zo'n 1.000 veroordeelden moeten minimum een jaar wachten alvorens ze hun werkstraf mogen uitvoeren. Begin oktober wachtten 1.047 veroordeelden op hun werkstraf. Volgens Lahaye-Battheu zijn de werkstraffen het slachtoffer van hun eigen succes aan het worden. Er werden in de eerste negen maanden van dit jaar 8.159 werkstraffen uitgesproken, waarvan 2.878 in Vlaanderen. Eind dit jaar maakt dat meer dan 11.000 werkstrafdossiers. Dat is een stijging van ruim 10 procent vergeleken met vorig jaar. Daarnaast wordt ook het aantal strafuren opgedreven.

Bron: Het Belang van Limburg, 27 oktober 2010.