West-Vlaamse parketten ontvangen helft van doorverwezen dossiers van Commissie-Adriaenssens


Dat vernam Sabien tijdens een hoorzitting, in de Kamercommissie Justitie, met het college van procureurs-generaal.

Prof. dr. Peter Adriaenssens stelde op 10 september 2010 het verslag voor van de commissie (onder zijn voorzitterschap) voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie. "De commissie behandelde 475 dossiers. Slechts een zeer kleine minderheid (3%) werd dus doorverwezen naar Justitie", stelt Sabien.

Tijdens de hoorzitting kwam onder andere het protocolakkoord, dat tussen het college van procureurs-generaal en de Commissie-Adriaenssens was afgesloten, ter sprake. "Dat akkoord zorgde immers voor onduidelijkheid over de wederzijdse verantwoordelijkheden en creëerde op zijn minst een grijze zone over de stafrechtelijke kant van de zaak. De Kerk kan en mag nooit rechter en partij zijn. Het komt toch een binnenkerkelijke commissie niet toe om te oordelen welke dossiers al dan niet moeten worden doorverwezen naar Justitie? De eerstelijnsmelding en -opvang van slachtoffers van seksueel misbruik moet worden verzorgd worden door één uniek en onafhankelijk meldpunt seksueel misbruik", aldus Sabien.

Dat moet volgens Sabien alvast één van de aanbevelingen zijn van een bijzondere parlementaire commissie, die zich de komende vier maanden over de problematiek van seksueel misbruik zal buigen.