Helft pedopriesters zijn West-Vlamingen


De commissie-Adriaenssens kreeg in het voorjaar in totaal 475 klachten van slachtoffers die werden misbruikt door geestelijken. De meeste hadden betrekking op misdrijven die decennia geleden plaatsvonden, waardoor een strafrechtelijk onderzoek niet meer mogelijk is wegens verjaring. Veel vermoedelijke daders zijn intussen ook overleden.

"Uiteindelijk kon de commissie slechts 13 dossiers doorsturen naar het federaal parket", zegt Open Vld-Kamerlid Sabine Lahaye-Batteu. "De klachten werden vervolgens doorgestuurd naar de bevoegde parketten. Het criterium daarbij was de laatste verblijfplaats van de plegers. Zeven dossiers gingen naar West-Vlaamse parketten: drie dossiers in Brugge, twee in Ieper, één in Kortrijk en één in Veurne. De klachten worden nu verder onderzocht, want meer dan enkele nota's heeft het gerecht nog niet."

Het is niet echt verwonderlijk dat veel daders West-Vlamingen zijn. De kustprovincie was na de Tweede Wereldoorlog een echte kweekvijver voor priesters. Iedere familie die zichzelf respecteerde, moest een priester voortbrengen. Het Grootseminarie in Brugge was dan ook een van de succesvolste van het land.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 oktober 2010.