Elke dag 318 chauffeurs beboet voor het niet dragen van de gordel


"De lokale politie neemt het grootste aandeel voor haar rekening. Vorig jaar ging het om 103.234 van de 115.973 vastgestelde inbreuken (bijna 90%), de federale politie nam er in dat jaar 12.739 voor haar rekening", zegt Sabien.

Op de vraag van Sabien welke richtlijnen er terzake gelden antwoordde Schouppe dat de controle op de gordeldracht één van de prioriteiten is in het actieplan verkeer van de federale wegpolitie.

"Naast de dagelijkse controles door de interventieploegen, zijn er ook nationale acties in het kader van bijvoorbeeld campagnes van het BIVV. Tijdens onder andere die campagnes heeft de federale politie vorig jaar 5.828 manuren gespendeerd aan acties gericht op het controleren van de gordel. Naast het repressieve luik is er vaak aandacht voor preventie en dit onder de vorm van de aanwezigheid van de tuimelwagen op de plaats van de controles, tijdens beurzen (bijvoorbeeld autosalon) en tijdens informatielessen in scholen (in het bijzonder in het secundair onderwijs). Vorig jaar werden hieraan 8.148 manuren besteed", aldus Schouppe.