"Sorry, jullie zaak is drie weken verjaard"


"Het seksueel misbruik begon toen ik 12 of 13 jaar was en heeft een jaar of vijf geduurd. Ik was niet de enige, later heb ik gehoord dat hij mijn oudere zus ook misbruikte. C. is een gesloten type en is pas laat met haar verhaal naar buiten gekomen. Mijn moeder was er helemaal kapot van toen ze het hoorde. Om het niet nog erger te maken, heb ik maar gezwegen", zegt de jongste zus S.

De stilte zou voor eeuwig zijn, ware het niet dat S. op 21 juli 2007 op haar werk - een restaurant in Kuringen - plots oog in oog met de dader stond. "Hij kwam er met zijn hele familie uit eten. Toen ik hem zag, kreeg ik slappe benen en begon mijn hele lichaam te trillen. Ik ben naar achter moeten vluchten en daar ben ik huilend ingestort door de emoties. Mijn vriend heeft de politie gebeld en zij hebben me meegenomen voor een verklaring. Het seksueel misbruik was één ding, maar we kregen ook geregeld rake klappen. Zo heeft hij mij ooit een keer door een deur gegooid."

" Mijn cliënte had klacht moeten indienen voor ze 18 jaar werd. De wet voorziet wel een verjaringstermijn van 10 jaar voor deze feiten. Het slachtoffer heeft dus tijd tot haar 28ste verjaardag om klacht in te dienen. Mijn cliënt is 28 jaar geworden op 3 juli 2007, drie weken voor ze toevallig met de dader geconfronteerd wordt en klacht indient", zegt Anneleen Van Bosch, advocate van de slachtoffers.

Woede en ontgoocheling

S. is 18 dagen te laat met haar klacht, zo oordeelde de rechter gisteren. "Dat voelde als een slag in ons gezicht. Mijn zus en ik hebben op voorhand gezegd dat we alleen een klacht wilden indienen als we zeker waren dat de dader ook voor de rechter zou komen. Anders had het voor ons geen zin om al die pijnlijke herinneringen opnieuw op te rakelen. De procureur verzekerde ons toen dat er een zaak van zou komen."

Tijdens het onderzoek dat liep tussen juli 2007 en februari 2010, hebben beide zussen nog meermaals verklaringen afgelegd. "We keken echt uit naar de dag dat onze zaak eindelijk voor de rechtbank zou komen. Maandenlang hebben we ons mentaal voorbereid. We waren helemaal klaar om ons verhaal te doen in de rechtszaal, maar zover is het niet eens gekomen. Om 9 uur 's morgens kwam de procureur het slechte nieuws al melden. We hebben nog tot 11 uur moeten wachten voor de rechter hetzelfde zei: 'Sorry, maar jullie zaak is met drie weken verjaard'", aldus S. "De dader heeft ons nog uitgescholden voor 'vuile leugenaars' en heeft daarop de rechtbank met een brede grijns verlaten."

De zussen zijn verbitterd: "Voor ons is dit het einde, maar ik hoop dat we de discussie over de verjaringstermijn opnieuw kunnen aanwakkeren. Dat seksueel delinquenten in de toekomst hun straf niet meer kunnen ontlopen en geen andere jonge slachtoffers meer kunnen maken."

"Zulke feiten mogen pas na dertig jaar verjaren"

HASSELT - "Dit voorval toont aan dat de verjaringstermijn van 10 jaar bij seksueel misbruik van minderjarigen veel te kort is", zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Wij ijveren er al lang voor om die termijn op te krikken naar 30 jaar. Omdat het moed en kracht vergt van het slechtoffer om met zo'n verhaal naar buiten te komen. 28 jaar is een leeftijd waarop mensen hun leven voor een groot stuk in de plooi leggen: ze staan aan het begin van een carrière. Het is pas wanneer ze later zelf kinderen krijgen dat ze de drang voelen om klacht in te dienen, omdat ze niet willen dat hun kinderen het slachtoffer worden van deze gruwelijke feiten.RD

Bron: Het Belang van Limburg - 19 november 2010 - Roel Damiaans