Turtelboom wil verhoren minderjarigen verfijnen


Turtelboom benadrukte dat de Oudenburgse politie niet onwettig handelde. Vragen stellen aan kinderen uit het vierde leerjaar is toegelaten, maar in de toekomst zou het misschien beter zijn dat alle agenten volgens eenzelfde scenario werken.

Het onderzoek naar de dief van een gsm, bankkaart en 15 euro van een onderwijzeres in Oudenburg ligt voorlopig stil. De politie ondervroeg maandag 8 van de 17 leerlingen, maar dat botste op hevige kritiek van de ouders. Het onderzoek zal worden voortgezet, maar het is nog niet duidelijk op welke manier.

Bron: Het Laatste Nieuws, 25 november 2010.

 

Ook Radio 2 West-Vlaanderen en Focus/WTV besteedden hier in hun nieuwsuitzeinding van 24 november 2010 aandacht aan.

 

Misschien moet je naar een instelling" (zeiden agenten tegen enkele leerlingen)

"Pak je valies, want misschien moet je wel naar een instelling" en "Je wordt rood, dus je liegt." Dat vertelde de politie van Oudenburg aan enkele 9-jarigen, tijdens een "informeel gesprek" over een diefstal in de school. "We begrijpen dat de agenten de dader willen vinden, maar ze gingen over de schreef", zegt Annick Missiaen, moeder van de ondervraagde Cedric Vanhoenacker (9). De politie ontkent met klem dat ze leerlingen onder druk zette.

Een tot nu onbekende dief stal vorige woensdag de gsm, bankkaart en 15 euro van juf Isabelle De Vos, leerkracht in de Vrije Basisschool Heilige Familie in Oudenburg (Oostende). Omdat de diefstal tijdens de lessen plaatsvond, is de juf ervan overtuigd dat de dader(es) een van haar leerlingen is. De vrouw diende in samenspraak met de directie een klacht in bij de politie. De schoolleiding probeerde de zaak eerst intern op te lossen, door enkele gesprekjes met leerlingen. Dat leverde echter niets op. Vrijdag werd de politie erbij gehaald. Ook de agenten probeerden eerst via een "ludiek gesprek" in de klas meer te weten te komen over de diefstal, maar dat zorgde evenmin voor opheldering.

Schande

"De school en de politie hebben vervolgens, in onderling overleg, beslist om de kinderen individueel aan een informeel gesprekje te onderwerpen. We hebben dat op een pedagogisch verantwoorde manier gedaan. We hebben de kinderen zeker niet getraumatiseerd of bang gemaakt", zegt Stefaan Ramboer, diensthoofd van de politie Oudenburg.

Enkele kinderen die ondervraagd werden, beweren dat de politie "boos keek" en "rare opmerkingen" maakte. "Ik werd ondervraagd door twee agenten, een grote en een kleine", getuigt de 9-jarige Cedric Vanhoenacker in aanwezigheid van zijn moeder Annick. "Ik werd rood tijdens het verhoor. 'Je bloost. Teken dat je liegt. Zeg het ons maar', zei de grote kale agent. Ze vroegen me nog wat ik over de diefstal wist. Ik was bang." Ook Kaylee, het vriendinnetje van Cedric, raakte ondersteboven van het politieverhoor. "'Het is best dat je je valiezen zou pakken,' zeiden ze, 'want in een instelling moet je in een slaapzak slapen.' Ik kan nu niet goed meer eten. Ik pieker de hele nacht", getuigt Kaylee (9). Haar moeder, Kathleen Dewulf, is niet te spreken over de politietechnieken. "Een schande dat ze zoiets tegen een klein meisje zeggen."

Rustpauze

De ouders willen dat de ondervragingen in de school stoppen. Annick Missiaen: "We begrijpen dat de politie onderzoekt wie de spullen van de juf stal. De dader moet op een gepaste manier worden gestraft. We hebben het echter moeilijk met de onderzoeksmethode. Als de agenten kinderen ondervragen, dan moet dat in het bijzijn van de ouders gebeuren. Tijdens de ondervragingen die tot nu toe plaatsvonden, was er niemand bij van de school."

Bijstand

De Oudenburgse politie last nu een rustpauze in, maar is wel van plan haar onderzoek voor te zetten. "Ja, we zullen nog kinderen ondervragen. Dat zal allicht op een andere manier gebeuren, in het bijzijn van de ouders", aldus Stefaan Ramboer. "We willen de kinderen het signaal geven dat stelen niet kan en dat de dader gevonden moet worden. Wat zouden de ouders zeggen, mocht het slachtoffer van de diefstal hun kind zijn? We beseffen zeer goed dat het een delicaat onderwerp is, maar we hebben de kinderen op een zeer serene manier ondervraagd. De gesprekjes duurden hooguit drie minuten per kind. De enige vraag was: 'Wat heb je gezien in de klas?'."

De politie begrijpt dat sommige kinderen onder de indruk waren: "Sommige kinderen waren wat verbaasd, maar we hebben hen gerustgesteld op een zeer kindvriendelijke manier. We betreuren een beetje dat een positief initiatief nu zó negatief wordt voorgesteld."

Katholiek onderwijs in Vlaanderen - "School niets te verwijten"

Volgens Mieke Van Hecke, hoofd van de koepel van het katholiek onderwijs in Vlaanderen, valt de school en de politie in Oudenbrug weinig te verwijten. "De kinderen kregen een paar vraagjes. Het gaat hier dus niet om ongeoorloofde praktijken. Toch lijkt het in de toekomst aangewezen om de ouders er nog beter bij te betrekken."

Vlaams minister van Onderwijs Smet (sp.a) - "Geen fout gemaakt"

"Een politieagent mag een 9-jarig kind vragen stellen", zegt woordvoerder Jeroen Janssens.

Open Vld-Kamerlid Lahaye-Battheu zal over de zaak een parlementaire vraag stellen aan ontslagnemend minister voor Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. "Wij zijn onthutst en vinden dit onverantwoord."

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 november 2010.