"Niets mis met metaaldetector van Hasseltse gevangenis"


Sabien: Het gebeurt niet vaak dat ik als West-Vlaamse een vraag stel over een Limburgse gevangenis, maar het moet eens de eerste keer zijn. Begin september zijn er berichten opgedoken in de media over misnoegde Limburgse advocates, omdat de metaaldetector van de Hasseltse gevangenis wel erg gevoelig staat afgesteld. Elk grammetje metaal is immers genoeg om het alarm van de detector te doen afgaan. Schoenen, kleedjes, bh's en alles waarin metaal is verwerkt, komt er niet in. Dat heeft als gevolg dat sommige advocates zich regelmatig bijna volledig moeten ontkleden voor zij de gevangenis binnenmogen om een cliënt te bezoeken of om naar de strafuitvoeringsrechtbank te gaan.

In andere gevangenissen gaat men dan soms over tot een fouille met een speciaal apparaat. In Limburg doet men dat niet en eist men dat alles waarin metaal zit, wordt uitgedaan. Anders komt men er niet in. Volgens de directie, aldus de berichten van begin september, werkt hun detector perfect. De directie zegt de bestaande instructies uit te voeren. Het valt echter op dat heel wat advocates getuigen zoiets in andere gevangenissen nooit te ervaren. Het directoraat-generaal van het gevangeniswezen reageert ermee dat het afstellen van zo'n detector erg technisch is en dat het best mogelijk is dat er verschillen bestaan tussen de gevangenissen. De stafhouder van de Hasseltse advocaten liet onder meer in de krant optekenen: "Hoe hoger het babegehalte van de advocaten, hoe strenger de cipiers controleren."

Het probleem waarover ik heb gesproken en dat begin september in de media kenbaar werd, rijst vandaag nog altijd. Ik werd immers zelf vorige week gecontacteerd door een advocate die mij melding maakte van het feit dat zij de gevangenis van Hasselt niet was binnengeraakt en dat zij niet naar de strafuitvoeringsrechtbank is kunnen gaan. Zij weigerde op een bepaald ogenblik immers zich nog meer te ontkleden. Met dezelfde outfit is zij enkele dagen later naar de gevangenis in Merksplas geweest en daar was er geen enkel probleem door de detector te worden gecontroleerd en de gevangenis binnen te gaan.

Is deze problematiek u bekend? Wat is uw reactie daarop? Wat kan er worden gedaan om dit vervelende probleem uit de wereld te helpen?

Staatssecretaris Carl Devlies: Er worden inderdaad regelmatig klachten geuit door personen die de detectorcontrole moeten ondergaan bij het binnenkomen in de gevangenis. Dat is niet enkel het geval in de gevangenis van Hasselt.

Bij KB van 3 februari 1994 werd aan het algemeen reglement van de gevangenissen een bepaling toegevoegd waarbij gesteld wordt dat "ieder die de omheining van een strafinrichting binnenkomt, door een metaaldetectieportiek moet gaan en de andere voor de veiligheid vereiste controlemiddelen moet ondergaan."

Daarop worden geen uitzonderingen toegestaan. De controle is dus verplicht voor iedereen en is te vergelijken met de controle die op luchthavens gebeurt.

Het spreekt voor zich dat die controleprocedure door het gevangenispersoneel op een correcte en professionele manier moet worden uitgevoerd. Daarbij mag geen onderscheid gemaakt worden naargelang de bezoeker.

Het criterium van de metaaldetectiecontrole is het al dan niet op zich dragen van metaal. Bezoekers nemen dus best voorzorgen. Voor bezoekers die bepaalde kledingstukken moeten uitdoen, wordt een kleedruimte ter beschikking gesteld.

De metaaldetectieportieken van de gevangenis worden ingesteld overeenkomstig bepaalde normen. Daarvoor bestaan uniforme voorschriften die gecontroleerd worden door een specifieke dienst van het gevangeniswezen.

Omdat er een klachten waren, heeft de directie van de gevangenis van Hasselt verschillende keren een beroep gedaan op de technici van het centraal bestuur van het gevangeniswezen om de metaaldetectieportieken te controleren en indien nodig af te stellen. Die controles brachten geen onregelmatigheden aan het licht.

Sabien: U zegt dat er klachten binnenkomen, niet enkel over Hasselt, maar ook over andere gevangenissen. U zegt dat er een kleedruimte ter beschikking moet worden gesteld, maar dat is volgens mij niet altijd het geval. Dat men in Hasselt de detector heeft laten controleren op onregelmatigheden en dat die controle negatief was kan ik aannemen. Ik stel echter vast dat aan mij, en misschien ook aan andere collega's, nog steeds gemeld wordt dat er problemen zijn in Hasselt. Kan u indien mogelijk dat probleem nog eens bespreken met de directie? Het kan toch immers niet dat personen die hun werk doen zoals een cliënt of een strafuitvoeringsrechtbank bezoeken, onheus behandeld worden en niet binnen geraken tenzij ze onmogelijke dingen moeten doen?

In ieder geval bedankt om bij het probleem stil te staan. Hopelijk vormen deze vragen het begin van de oplossing.