Gescheiden ouders herzien veel vaker verblijfsregeling


In 2001 kregen de jeugdrechters 11.388 zaken voorgeschoteld, in 2008 waren er dat al 14.883. Maar vorig jaar moesten ze 16.554 zaken behandelen, 45 procent meer dan acht jaar geleden. Dat antwoordt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) op een vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Oorzaak van die stijging is dat steeds meer gescheiden ouders de oorspronkelijke verblijfsregeling willen herzien. Ook echtscheidingen waarin alles met onderlinge toestemming is geregeld, lokken almaar meer nieuwe procedures uit. Lahaye-Battheu pleit nu voor een versterking van de jeugdrechtbanken.

Bron: De Standaard, 15 december 2010.

 

Jeugdrechters kreunen onder stijgend aantal echtscheidingen

De jeugdrechters in ons land kreunen onder het toenemend aantal scheidingen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie. Op acht jaar tijd steeg het aantal burgerrechtelijke zaken bij jeugdrechtbanken met 45%. Open Vld pleit ervoor om de jeugdrechtbanken te versterken. In 2001 belandden er 11.388 burgerrechtelijke zaken bij de jeugdrechter. Vorig jaar steeg dat aantal tot 16.554. Het grootste deel van de zaken gaat over de verblijfsregeling van de kinderen. «Het aantal samenwonende koppels die scheiden neemt toe en steeds meer gescheiden ouders komen op hun oorspronkelijke verblijfsregeling terug», legt Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu uit. «Het toenemend aantal zaken zorgt natuurlijk ook voor langere wachttijden».

Bron: Metro, 16 december 2010.

 

Jeugdrechters kreunen onder stijgend aantal scheidingen

De jeugdrechtbanken kreunen onder het gestegen aantal (echt)scheidingen. Dat leidt Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu af uit cijfers die ze opvroeg bij justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). Op acht jaar tijd steeg het aantal burgerrechtelijke zaken bij jeugdrechtbanken met 45 procent. Lahaye-Battheu pleit ervoor om de jeugdrechtbanken te versterken. In 2001 belandden er 11.388 burgerrechtelijke zaken bij de jeugdrechter. Vorig jaar steeg dat aantal tot 16.554. "Het toenemende aantal rechtszaken zorgt natuurlijk voor langere wachttijden. Daarom hebben de jeugdrechtbanken zeker versterking nodig", zegt Lahaye-Battheu. De oorzaak van de stijging houdt volgens de Open Vld-politica verband met de verblijfsregeling van kinderen. Het aantal samenwonende koppels die scheiden neemt toe en steeds meer gescheiden ouders komen op hun oorspronkelijke verblijfsregeling terug.

Bron: De Morgen, 16 december 2010.

 

Steeds meer werk voor jeugdrechters

Het aantal zaken bij de West-Vlaamse jeugdrechtbanken is de jongste vijf jaar met maar liefst 30 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge opvroeg bij ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck. De cijfers voor de West-Vlaamse jeugdrechtbanken volgen de nationale trend.

"Er zijn verschillende oorzaken en die houden allemaal verband met echtscheidingen", zegt Battheu. "Samenwonende koppels met kinderen die uit elkaar gaan, komen voor de regeling van de verblijfsregeling automatisch bij de jeugdrechter terecht. Daarnaast komen steeds meer gescheiden ouders terug op hun oorspronkelijke verblijfsregeling voor de kinderen en trekken ze vervolgens met een vraag tot wijziging naar de jeugdrechter. Als een verblijfsregeling wordt overeengekomen of uitgesproken, dan zijn de kinderen vaak nog heel jong. Die regeling blijft steeds minder gelden tot ze achttien zijn. Wanneer een van de ouders niet goed meewerkt, een nieuwe partner vindt of verhuist, moet de jeugdrechtbank vaak in de situatie tussenbeide komen."

Het toenemend aantal rechtszaken zorgt voor steeds langere wachttijden. "Daarom hebben de jeugdrechtbanken zeker nog versterking nodig", aldus Lahaye-Battheu.

In onze provincie zijn er verschillende jeugdrechtbanken. Deze zijn gelegen in Brugge, Ieper, Kortrijk en Veurne. In 2005 behandelden die allemaal samen nog 1.098 zaken, vorig jaar waren er dat 1.420. In het arrondissement Kortrijk is de stijging het grootst: van 325 zaken in 2005 naar in totaal 459 zaken in 2009.

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 december 2010.

 

Tien procent meer kinderen voor jeugdrechter

Het aantal burgerrechtelijke zaken bij de West-Vlaamse jeugdrechtbanken steeg tussen 2008 en 2009 met ruim tien procent, van 1.273 tot 1.420. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij ontslagnemend Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V).

De stijging laat zich het sterkst voelen in Kortrijk. Daar steeg het aantal dossiers van 368 in 2008 naar 459 in 2009. In Brugge steeg het aantal gevallen van 632 in 2008 naar 645 in 2009.

'Samenwonende koppels met kinderen die uit elkaar gaan, komen voor de verblijfsregeling van de kinderen automatisch bij de jeugdrechter terecht. Dat verklaart een deel van de stijging, gezien die groep groeit', zegt Lahaye-Battheu. 'Daarom hebben de jeugdrechtbanken zeker versterking nodig.'

Bron: Het Nieuwsblad, 21 december 2010.