Punt van Open Vld om toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad op 30 december as.


De winter is dit jaar uitzonderlijk vroeg begonnen en houdt al sinds enkele weken stand. Toch kunnen we niet spreken van extreme omstandigheden. Het heeft tot op vandaag nog niet echt hard gevroren. Van schaatsen is bijvoorbeeld nog geen sprake geweest. We kregen wel te kampen met nogal wat sneeuwdagen. Maar meestal kwam die sneeuw tot op vandaag met mondjesmaat, en viel die niet echt met pakken uit de lucht.

Zodra er in Vlaanderen dan toch eens meer dan 5 centimeter sneeuw valt, staat het land op zijn kop. Monsterfiles op de autowegen, vertragingen van treinen en bussen. Zelfs stad Poperinge kreeg op maandag 20 december (en het weekend 18-19 december) de hoofdstraten van de stad niet sneeuwvrij. Laat staan dat er één of andere belangrijke landbouwweg en / of fietspad werd aangepakt. En dit in weersomstandigheden die toch allesbehalve abnormaal te noemen zijn, en zich trouwens de vorige winter ook een paar keer hebben voorgedaan.

Uitzondering op deze chaos was Zaventem. Onze nationale luchthaven bleef sneeuwvrij, en dit stond in schril contrast met de toestand op de meeste luchthavens van de ons omringende landen. Dit zou alles te maken hebben met de akkoorden die de luchthavenuitbater heeft met een 60-tal landbouwers, die bij wintertoestanden worden ingezet.

Ook in een tiental andere Vlaamse gemeenten staan nu reeds landbouwers in voor sneeuwopruiming.

Poperinge telt veel landbouwers en loonwerkers, die materiaal en mankracht ter beschikking hebben.

Voorstel:

Kan het stadsbestuur overwegen om besprekingen aan te gaan met de loonwerkers en/of landbouwers, teneinde hen in te zetten voor sneeuwruiming in opdracht en onder toezicht van de stad?

Het spreekt vanzelf dat het stadsbestuur- bij een positief antwoord op deze vraag - de nodige kredieten op de begroting dient te plaatsen teneinde deze loonwerkers en/of landbouwers:

a/ te verlonen
b/ toe te laten om aangepast materiaal aan te kopen (subsidies)
c/ een korte opleiding te geven.

Open Vld is ervan overtuigd dat, mits een goed akkoord met deze sector, de stad veel makkelijker de belangrijkste straten sneeuwvrij kan houden, en tevens heel wat belangrijke landbouwwegen en fietspaden veel toegankelijker kan maken. Sneeuwvrije wegen hebben bovendien heel wat minder strooizout nodig. Dit komt de veiligheid ten goede, en maakt de beweerde zoektocht naar extra stockageruimte voor strooizout minder prangend.