Federale politie besteedt meer tijd aan gedetineerden


Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van kamerlid Sabien. Er zijn geen gelijkaardige cijfers voorhanden voor de lokale politie.

"De overbrenging van gedetineerden, de bewaking en de voorleiding van aangehouden personen voor de gerechtelijke overheden, de handhaving van de orde in de hoven en rechtbanken en in de gevangenissen in geval van oproer of onlusten maken deel uit van de basispolitie-opdrachten. Dat is overeenkomstig het artikel 23 van de wet op het politieambt. "Maar zeker die laatste opdracht wordt nogal ruim geïnterpreteerd, gezien de politie in de praktijk niet alleen in geval van oproer en onlusten optreedt, maar ook tijdens stakingen van cipiers. Dat kan als een oneigenlijke politietaak worden beschouwd", zegt Sabien.

"Meer in het algemeen kan nog de vraag worden gesteld of de andere hogergenoemde opdrachten, die worden uitgevoerd in samenwerking met het Veiligheidskorps van Justitie, moeten behoren tot de kerntaken van de politie, namelijk het garanderen van de veiligheid en het vaststellen en opsporen van misdrijven. Kan het Veiligheidskorps bijvoorbeeld niet meer worden ingeschakeld bij niet-risicovolle overbrengingen?", vraagt Sabien zich af.

Overbrenging van verdachten of gedetineerden van ene naar andere gevangenis

De cijfers over de overbrenging van verdachten of gedetineerden van de ene naar de andere gevangenis kunnen worden opgesplitst in drie categorieën, naargelang het gevaar op ontvluchting (met hulp van buitenaf):

 

2008

2009

overbrengingen niveau 2

(lokale politie, ev. gesteund door federale politie)

3.900 uren

4.800 uren

overbrengingen niveau 3

(federale politie)

26.640 uren

31.670 uren

nationale overbrengingen

36.889 uren

36.890 uren

 

67.429 uren

73.360 uren

 

niveau 1 betekent "geen dreiging" : uitvoering door veiligheidskorps en eventueel lokale politie