Papieren tijdperk bij justitie bijna voorbij


Advocaten die in de griffie tussen 9 en 12 uur en 14 en 17 uur het dossier van hun cliënt moeten lezen en overschrijven. Strafdossiers van duizenden bladzijden die verschillende keren gekopieerd moeten worden zodat elke advocaat en beschuldigde zijn kopie heeft. Bodes en justitie-assistenten die dagelijks stapels dossiers moeten verslepen omdat ze binnen de rechtbank van parket naar griffie en omgekeerd moeten. Bij justitie lijkt het vaak alsof het computertijdperk nog niet is aangebroken.

Maar daar komt in de nabije toekomst verandering in. Vanaf eind november zullen alle rechtbanken uitgerust worden met JustScan. Strafrechtelijke dossiers kunnen dan digitaal ingescand worden. Dat antwoordde ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) op een vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Door de digitalisering kunnen parketmagistraten, onderzoeksrechters, rechters en griffiepersoneel de dossiers digitaal raadplegen. Geen gesleep meer met papieren dossiers dus. En via zoekmachines kan er snel informatie worden opgezocht. Bovendien kunnen advocaten en verdachten voor de rechtszaak begint, hun dossier op een dvd of cd krijgen.

Er zijn nu al gerechtelijke arrondissementen waar de digitalisering mogelijk is. JustScan startte in 2007 als pilootproject in vijf arrondissementen: Antwerpen, Brussel, Bergen, Brugge en Luik. Zij beschikken over een scanner die 80.000 bladzijden per dag kan scannen. Maar niet overal wordt het systeem even intensief gebruikt. Sommige sites digitaliseren alleen omvangrijke dossiers, of dossiers waarbij veel partijen betrokken zijn. Het dossier-Ghislenghien is daar een voorbeeld van. Er zijn sites waar alleen nieuwe dossiers gedigitaliseerd worden, andere waar alleen afgewerkte dossiers ingescand worden.

Vorig jaar hebben ook Charleroi en Hasselt een scanner gekregen. In Hasselt wordt die gebruikt voor het dossier-Ronald Janssen. Tegen november zullen dus alle 27 gerechtelijke arrondissementen over een scanner beschikken. In 2010 is daar al 1,9 miljoen euro voor uitgetrokken.

De administratie onderzoekt nu of het ook mogelijk is om advocaten dossiers online te laten raadplegen tijdens de onderzoeksfase. En of advocaten hun conclusies en vonnissen elektronisch kunnen sturen en ontvangen. Het zal in de toekomst ook mogelijk worden dat gevangenen vanuit de gevangenis hun dossier kunnen raadplegen.

Bron: De Standaard, 12 januari 2011, Inge Ghijs

 

Justitie

Eind november zullen alle rechtbanken over Justscan beschikken. Dan kunnen strafrechtelijke dossiers digitaal worden ingescand en krijgen alle betrokkenen (rechters, advocaten...) een schijfje in plaats van een omvangrijk papieren dossier. Dat zegde justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) gisteren in de Kamer aan Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Justscan kan gemiddeld 80.000 pagina's per dag digitaal kopiëren en wordt gebruikt om grote strafdossiers zoals dat van de ontploffing in Gellingen. Bovendien wordt onderzocht of Justscan kan worden gebruikt om vonnissen en besluiten van advocaten elektronisch te versturen. Want dat kan anno 2011 nog altijd niet!

Bron: Gazet van Antwerpen, 12 januari 2011, John De Wit