Gerechtelijk inningskantoor kan inning van álle boetes verbeteren


"Alleen wie uitdrukkelijk in beroep gaat tegen de boete, zou nog voor de rechtbank komen. Alle anderen worden gedwongen te betalen. Doen ze dat niet, dan zou het geld worden afgetrokken van belastingteruggaves. Dat kan een goede maatregel zijn, maar het pakt de kern van het probleem niet aan, namelijk de klassieke procedures die niet meer volstaan om de vele pv's (onder andere door de invoering van flitspalen) onder controle te houden", stelt Sabien.

"Nu stuurt de politie een betalingsbericht naar De Post, die de overtreder een overschrijvingsformulier bezorgt en die gemachtigd is een eerste en tweede herinnering te sturen wanneer de overtreder niet betaalt. Als de boete na twee herinneringen en uiterlijk 72 dagen na de vaststelling nog altijd niet is betaald, gaat het dossier weer naar de politie, die de zaak aanhangig maakt bij het parket."

Sabien: "Het is in die fase, na de tweede herinnering en voor het dossier naar het parket wordt gestuurd, dat een zesde van de verkeersovertreders zijn boete niet betaalt. Doordat de politieparketten vervolgens nauwelijks kunnen volgen, dreigt in veel gevallen de verjaring van verkeersboetes. Het Antwerpse politieparket heeft enkele maanden geleden al openlijk toegegeven dat het lichte parkeer- en snelheidsboetes seponeert wegens te hoge werkdruk. Dat is onaanvaardbaar."

Gerechtelijk inningskantoor

Volgens het liberale kamerlid kan een gerechtelijk inningskantoor aan die problemen tegemoet komen. "De ontslagnemende minister van Justitie, Stefaan De Clerck, heeft dat idee altijd gesteund, maar het bleef tot op vandaag helaas dode letter. In Nederland bestaat er zo'n gerechtelijk inningskantoor, dat instaat voor niet alleen de invordering van de onmiddellijke inningen, maar ook de minnelijke schikkingen én de door de strafrechter opgelegde boetes. Met betrekking tot dat laatste is het probleem in ons land trouwens nog groter, gezien zes op de tien dergelijke boetes onbetaald blijft", zegt Sabien, die dat dossier al jaren opvolgt in het parlement. "Ook wanneer Justitie betrokken partij wordt, wanneer geen onmiddellijke afhandeling mogelijk is, moet een efficiëntere inning mogelijk zijn."

"We moeten dringend lessen trekken uit de ervaringen van onze noorderburen, want het onderscheid tussen de brave burgers, die wel hun boetes betalen, en zij die alle regels aan hun laars lappen, moet uit de wereld worden geholpen", besluit Sabien.