CD&V en VB over echtscheidingswet: "Islamitische verstoting is nu wettelijk mogelijk"


Dat ging niet zonder slag of stoot omdat CD&V en Vlaams Belang vinden dat de islamitische verstoting nu wettelijk mogelijk wordt. Door de echtscheidingswet van 2007 kunnen de getrouwden scheiden als hun huwelijk onherstelbaar ontwricht is. Die manier van scheiden komt naast de echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT). Bij de EOT moeten de gehuwden het over alles (boedelverdeling en kinderen) eens zijn vooraleer ze kunnen scheiden, bij de EOO moet dat niet. Deze EOO wordt nu verder vereenvoudigd door de nieuwe wet.

Volgens de tegenstanders van deze vereenvoudiging van de wet van 2007, Raf Terwingen (CD&V) en Bert Schoofs (VB), maakt ze "de islamitische verstoting op zijn Belgisch" mogelijk. De scheidende man kan immers na één jaar feitelijke scheiding de echtscheiding laten uitspreken zonder zelf nog naar de rechtbank die de echtscheiding moet uitspreken, te moeten gaan en zonder dat iets van alimentatie voor zijn vrouw of iets voor zijn kinderen geregeld is.

Terwingen vond dat "het toch niet te veel gevraagd mag zijn om persoonlijk voor de rechter te verschijnen als je wil scheiden. Terwingen haalde twee amendementen binnen:

- Als de debatten bij de EOO gaan over de kinderen, moeten de scheidende partijen nog wel verplicht naar de rechter komen.

- En bij de oproep om voor de rechter te verschijnen moet een brochure worden meegegeven waarin staat dat de scheidende partijen een beroep op bemiddeling kunnen doen.

Bron: Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, 9 februari 2011.