Brandstichting in gerechtsgebouw Kortrijk: alleen minimale beveiligingsmaatregelen in oude gebouw


Aanleiding is het incident van afgelopen maandag, toen een 60-jarige man met psychische problemen een brandbaar product gooide tegen de deur van het kantoor van de voorzitter van de rechtbank, dat zich in het niet-beveiligde gedeelte bevindt. Hij kon gelukkig, samen met enkele medewerkers, ongedeerd ontkomen. Het kantoor is met een camera uitgerust, maar die bewaart geen beelden.

Vredegerechten

"Eind vorig jaar stelde ik in de Kamercommissie Justitie ook al eens een vraag aan minister De Clerck over de beveiliging van gerechtsgebouwen. Toen was de aanleiding positiever nieuws, namelijk de beslissing van de ministerraad om in het gerechtsgebouw van Veurne een geïntegreerd beveiligingssysteem te installeren. Dat systeem omvat toegangscontrole, inbraakdetectie, camerabewaking mét opname van de beelden, video- en parlofonie en hulpmiddelen voor het personeel in geval van agressie", zegt Sabien.

"Toen werd aangekondigd dat er een overeenkomst met een aannemer zou worden gemaakt, zodat overal hetzelfde pakket beveiligingsmaatregelen zou worden ingevoerd, op basis van een prioriteitenlijst. Die aankondiging werd vandaag alleen maar herhaald. Ik roep nogmaals op hiervan dringend werk te maken, zodat alle vredegerechten op korte termijn uitgerust zijn met een minimale beveiliging."