Kamer zet licht op groen voor Sabiens wetsvoorstel dat echtscheidingswet vereenvoudigt


"Na maandenlang debat was in maart vorig jaar over mijn wetsvoorstel een consensus bereikt in de subcommissie Familierecht, maar door de val van de regering kwam het niet meer tot een stemming. Ik ben tevreden dat het vele werk niet voor niks is geweest en dat het wetsvoorstel vandaag over de (onduidelijke) grenzen van meerderheid en oppositie op een goedkeuring kon rekenen", aldus Sabien. De wet treedt in werking uiterlijk zes maanden na publicatie in het Staatsblad.

Persoonlijke verschijning

"Beide echtgenoten moeten nu één of twee keer voor de rechtbank verschijnen, om de 'duurzame ontwrichting van hun huwelijk' aan te tonen. De verplichting tot persoonlijke verschijning werd ingevoerd met de nieuwe echtscheidingswet van 2007. Maar ze blijkt een maat voor niets te zijn. Daarom wordt ze nu afgeschaft, behalve wanneer zaken, die aan de belangen van de kinderen zijn verbonden, voor de rechter ter sprake komen", zegt Sabien.

Het wetsvoorstel van Sabien komt tegemoet aan een aantal praktische problemen waarmee zeker mensen die willen scheiden, maar ook de rechtbanken zich geconfronteerd zien.

"In elke rechtbank waar echtscheidingen op de agenda staan, doet zich hetzelfde fenomeen voor. Er staan lange rijen bijna ex-echtgenoten opeengepakt in of net buiten de rechtszaal. Wie aan de beurt is, verschijnt voor de rechter die de standaardvraag stelt of men kennis heeft van de mogelijkheid tot bemiddeling en of men verder wil gaan met zijn scheiding. Weinig kans dat een koppel op dat moment nog zal terugkomen op de wens om te scheiden", aldus Sabien.

"Daarnaast is er het probleem van de vaak onaangepaste infrastructuur van de rechtbanken voor dergelijke procedures, de extra werklast voor de rechters en het personeel, het feit dat wie moet verschijnen ook verlof moet opnemen en het gevoel van onbehagen dat sommigen ervaren doordat ze ‘ter verantwoording' worden geroepen."

Bemiddeling

Tijdens de werkzaamheden in de subcommissie Familierecht werd vaak de link gelegd met het belang van bemiddeling in familiezaken. Sabien: "De rechtbankzitting is niet het geschikte tijdstip om partijen nog in te lichten over het bestaan van bemiddeling. Dit zijn eigenlijk vijgen na Pasen. Op dat moment hebben beide partijen al beslist om te scheiden. Vandaar dat via amendering op mijn wetsvoorstel werd voorzien dat van zodra de vordering wordt ingesteld, de griffier de partijen inlicht over de mogelijkheid van bemiddeling. Hij stuurt ze de wetsartikelen, een informatiebrochure en een lijst met bemiddelaars toe. Op deze manier zullen partijen tijdig en efficiënt worden ingelicht zonder dat de rechter nog de ‘postbodefunctie' op zich moet nemen", besluit Sabien.