Stad trekt ballenverbod weer in


Dat de Binnenkouter vorige week in het hele land neergezet werd als een wijk waar kinderen niet meer op het speelpleintje durven komen uit vrees om weggejaagd te worden door boze buren, is hard aangekomen bij veel bewoners. Na de mediastorm van vorig weekend, vroegen velen dan ook uitleg aan jeugdschepen Loes Vandromme (CD&V). Afgelopen woensdag ging ze met een dertigtal bewoners rond de tafel zitten.

"Een meerderheid in de wijk was blijkbaar niet op de hoogte van de conflicten die tussen bewoners waren ontstaan over het speelpleintje.

Verzoening

Zij vonden het erg dat er een negatief beeld werd geschapen van hun wijk en wilden de zaak uitpraten. Ook bij de mensen die er wel bij betrokken waren, bracht het verbod heel wat te weeg.

Er werden meningsverschillen bijgelegd, excuses aangeboden en uiteindelijk spraken alle aanwezigen de intentie uit om er opnieuw een gezellige buurt van te maken en de problemen op een positieve manier aan te pakken en dus zonder beperking. Gezien wij ook vaststellen dat een verzoening tussen voor- en tegenstanders van het speelpleintje nu wel mogelijk is, trekken we het ballenverbod weer in. Het is steeds onze bedoeling geweest dat de rust zou weerkeren in de wijk en dat kinderen er toch nog zouden kunnen blijven spelen. Dat dit nu zal lukken zonder beperking, is des te beter", aldus Vandromme.

Gestuntel

Oppositiepartij Open Vld, die het ballenverbod in de gemeenteraadszitting van vorige week sterk aanklaagde, heeft een dubbel gevoel bij de demarche van de stad. Fractieleidster Sabien Lahaye-Battheu: "Voor de bewoners met schepen Vandromme gingen praten, kwamen ze eerst bij mij langs. Tijdens dat gesprek stelde ik met verbazing vast dat er maar vanuit een viertal huizen klachten waren gekomen over het speelplein en dat alle andere bewoners nooit geraadpleegd werden bij het nemen van de beslissing. De conclusie is dus dat dit dossier zeer slecht is aangepakt en dat er op alle vlakken werd gestunteld. Dat het ballenverbod nu weer wordt ingetrokken is dus niet meer dan logisch."

In de Binnenkouter wil niemand meer reageren. "Dat de hele zaak in de media is gekomen, heeft het alleen maar erger gemaakt. We gaan onze problemen nu zelf oplossen", zegt een bewoner die optreedt als bemiddelaar.

Is het trouwens niet voor diezelfde mediadruk dat schepen Vandromme gezwicht is? "Nee, anders had ik deze beslissing al vroeger genomen", weet Vandromme. "Ik besef dat we hier niet goed uit komen en heb uit deze zaak heel veel geleerd, maar sta nog altijd recht in mijn schoenen. Uiteindelijk is de balans positief: er was onverdraagzaamheid in de wijk, maar dat is nu aan het omslaan naar samenhorigheid."

Bron: Het Laatste Nieuws, 4 maart 2011, Dieter Dujardin