Om te scheiden hoeft u niet meer zelf naar de rechtbank


Ook de verplichte poging tot verzoening is gesneuveld. De nieuwe echtscheidingswet bepaalde in 2007 dat echtgenoten die willen scheiden één of twee keer voor de rechtbank moeten verschijnen om de 'duurzame ontwrichting van hun huwelijk' aan te tonen. "Een maat voor niets", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), auteur van het wetsvoorstel. "In elke rechtbank waar echtscheidingen op de agenda staan, doet zich hetzelfde fenomeen voor. Er staan lange rijen bijna ex-echtgenoten opeengepakt in of net buiten de rechtszaal. Wie aan de beurt is, verschijnt voor de rechter die de standaardvraag stelt of men kennis heeft van de mogelijkheid tot bemiddeling, en of men verder wil gaan met de scheiding. Weinig kans dat het koppel op dat moment nog zal terugkomen op de wens om te scheiden."

Dat hoeft dus niet meer, behalve als er zaken ter sprake komen die in het belang zijn van de kinderen. Een andere aanpassing is dat de griffier, en niet de rechter, het koppel inlicht over de mogelijkheid van bemiddeling op het moment dat de vordering tot echtscheiding wordt ingesteld. "De rechtbankzitting is niet het geschikte tijdstip om partijen nog in te lichten over het bestaan van bemiddeling", vindt Lahaye-Battheu. "Op deze manier zullen partijen tijdig en efficiënt worden ingelicht zonder dat de rechter nog de 'postbodefunctie' op zich moet nemen."

Zes maanden na publicatie in het staatsblad treedt de wet in werking.

Bron: De Morgen, 4 maart 2011, Sofie Vanlommel

 

Persoonlijk voor de rechter verschijnen is in de toekomst niet meer nodig bij een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting (EOO). Dat besloot de Kamer gisteren op voorstel van Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). CD&V onthield zich omdat "de EOO-wet mislukt is", zoals blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. "In 1994 duurde een echtscheiding anderhalf jaar en nu, met de supersnelle procedure, nog altijd anderhalf jaar. Maar nu moet alles verder nog achteraf (alimentatie, kinderen) worden geregeld", zo zegde Raf Terwingen. VB'er Bert Schoofs herhaalde zijn bedenking dat door deze wet de islamitische verstoting mogelijk wordt. JDW

Bron: Gazet van Antwerpen, 4 maart 2011, John De Wit

 

Scheiden kan zonder rechter

Partners die willen scheiden op grond van de onherstelbare ontwrichting zullen niet voor de rechter moeten verschijnen. Dat wetsvoorstel is goedgekeurd in de Kamer. Het kwam van Open Vld-Kamerlid Lahaye-Battheu. Sp.a en Vlaams Belang stemden tegen, CD&V onthield zich.

Er bestaan twee manieren om uit de echt te scheiden. Er is de echtscheiding met onderlinge toestemming en de echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. Voor de eerste categorie verandert er niets en moeten de partners nog altijd voor de rechter verschijnen, voor de tweede categorie wordt de verplichting - die in 2007 werd ingevoerd - opnieuw afgeschaft. De wet treedt uiterlijk zes maanden na de publicatie in het Staatsblad in werking.

Bron: Het Laatste Nieuws, 5 maart 2011