Familiezaken nog altijd niet achter gesloten deuren


Precies een jaar geleden werd het wetsvoorstel van Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu goedgekeurd om alle gerechtelijke procedures die slaan op familiezaken achter gesloten deuren te behandelen. Het gaat onder meer om zaken over echtscheiding, ouderlijk gezag en omgangsrecht van grootouders met kleinkinderen. De gesloten deuren moesten meer privacy garanderen.

De Hoge Raad voor de Justitie ondervroeg alle hoven en rechtbanken van eerste aanleg over de toepassing van de wet. Alle hoven en 19 van de 27 rechtbanken reageerden. Alle hoven en 11 rechtbanken ervaren de wet als problematisch en vragen aan de partijen om af te zien van de behandeling achter gesloten deuren. Als reden geven ze de gebrekkige infrastructuur van de gerechtsgebouwen op. Te weinig zittingzalen hebben volgens hen een wachtruimte én aanpalende raadkamer. En het zou voor rechtzoekenden te stresserend zijn om in de gang te wachten.

Lahaye-Battheu veegt dergelijke argumenten van tafel: 'Waarom kunnen bestaande lokalen en zittingzalen niet worden herschikt?' Ze roept de magistratuur op om de wet toch toe te passen.

Bron: De Standaard, 2 mei 2011.