Familierechtbanken onder vuur


De oprichting van de familierechtbank moet de scheidingsprocedure een pak vereenvoudigen. Momenteel kunnen gezinnen te maken krijgen met verschillende rechtbanken, als de familierechtbank er komt kan heel de procedure door dezelfde rechter behandeld worden.

Het idee gaat al enkele jaren mee, maar het leek nu enkel nog een kwestie van tijd te zijn vooraleer het voorstel goedgekeurd kan worden. Leek, want de Raad van State heeft een hele reeks opmerkingen geformuleerd.

"Het voorstel zal niet volledig herschreven moeten worden, al zal het wel grondig herwerkt moeten worden", zegt co-auteur Sabien Lahaye-Battheu, de ondervoorzitter van de commissie Justitie. De commentaar van Raad van State is volgens haar grotendeels terecht en er moet ook gevolg aan gegeven worden. "Bijvoorbeeld wat de rol van het Openbaar Ministerie betreft: volgens het voorstel zou het OM in de toekomst ook aanwezig moeten zijn op het vredegerecht. De Raad van State stelt dat dat niet los gezien mag worden van de rol van het OM op alle niveaus. Dat hebben we inderdaad over het hoofd gezien."

Wachten op staatshervorming

Commissielid Renaat Landuyt (sp.a) schaart zich helemaal achter de visie van de Raad van State. "Ik zeg al maanden hetzelfde, hopelijk luisteren de collega's hier nu wel naar." Landuyt gaat nog verder. Hij blijft erbij dat het in het leven roepen van een familierechtbank nu in het geheel 'geen stijl is'. "We wachten een staatshervorming af waarin beslist moet worden of we de rechtbanken al dan niet naar de regio's gaan overhevelen. Het is toch zinloos om nu te gaan hervormen, terwijl er grote hervormingen zitten aan te komen?"

"Daar gaan we echt niet op wachten", reageert Lahaye-Battheu, "in dit land kan er altijd hervormd worden. Laat ons nu gewoon ons harde werk afronden." Christian Brotcorne (cdH) en Sonja Becq (CD&V), die eveneens een handtekening onder het voorstel zetten, willen het voorstel voor de zomer gestemd zien. Zij zien minder graten in de opmerkingen van de Raad van State. "De Raad heeft technische bedenkingen, waaraan we zeker gevolg zullen geven.

Bron: De Morgen, 4 mei 2011.