In Brugse regio lopen 188 veroordeelden vrij rond


http://www.focus-wtv.tv/programma/wtv/nieuws-wtv-18-mei (vanaf 10de minuut)

"In het ganse land zitten momenteel 2.049 veroordeelden in strafonderbreking. In die groep zitten niet alleen de personen waarvoor nog geen beslissing tot toekenning van elektronisch toezicht is genomen (1.040) en de personen waarvoor al een beslissing tot toekenning van elektronisch toezicht werd genomen, maar die op een wachtlijst staan voor aanstelling van een justitieassistent met het oog op de noodzakelijke begeleiding (326), maar ook de personen die alleen wachten op een enkelband (683)", zegt Sabien.

Vereenvoudigde procedure noodzakelijk

"Onrustwekkende cijfers", stelt Lahaye-Battheu. "Eerder deze maand kondigde minister De Clerck aan de procedure voor de toekenning van een enkelband te willen vereenvoudigen door voortaan twee categorieën te hanteren: de zwaardere dossiers moeten door de justitieassistenten onderzocht worden, de lichtere komen in een vereenvoudigde procedure terecht. Het voorstel moet de werklast in de justitiehuizen verminderen, want nu moeten de justitieassistenten voor elke gedetineerde een uitgebreid maatschappelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of een gedetineerde al dan niet in aanmerking komt voor elektronisch toezicht."

Sabien hoopt dat het voorstel snel geconcretiseerd wordt. "Het kan niet zijn dat veroordeelden vele maanden vrij rond lopen. Elektronisch toezicht is immers een alternatieve manier om een straf uit te voeren en mag niet moet worden gezien als een begeleidingsmaatregel", besluit Lahaye-Battheu.