Week-weekregeling 'niet verplichten'


Volgens Sabine Battheu bestaan er nog te veel misverstanden over de wet op het verblijfsco-ouderschap. 'Elke scheiding kan en moet individueel worden bekeken. Dat is onvoldoende geweten. Ouders denken vaak dat een week-weekregeling verplicht is, en ook rechters gaan daar te snel in mee', vindt ze.

Battheu wil de wet niet afschaffen, want hij heeft ook goede kanten, waaronder een beter contact met beide ouders. 'Maar het verblijfsco-ouderschap kan niet onder alle omstandigheden. Als de afstand te groot is, of als er geen dialoog is tussen beide ouders, wordt het beter niet opgelegd.'

Ze verwijst naar de tragische zelfdoding van een 12-jarige jongen die een gedeeld verblijf bij vader en moeder had: beide ouders woonden liefst 100 km uit elkaar. Battheu haalt ook het onderzoek van de KULeuven aan, waaruit blijkt dat niet alle kinderen blij zijn met dat heen-en-weerverhuizen (DS 4 juni). Ten slotte blijkt uit het grote onderzoek 'Scheiden in Vlaanderen', dat in april werd voorgesteld, dat oudere kinderen vaak kiezen voor een vast verblijf bij één ouder.

Battheu stelt vandaag een parlementaire vraag over de regeling in de commissie Justitie, aan staatssecretaris voor Gezinsbeleid Melchior Wathelet (CDH). De wet van 14 september 2006 schrijft voor dat ouders zelf gelijk welke verblijfsregeling kunnen afspreken, zolang die niet in strijd is met het belang van het kind. Juist wanneer ouders niét overeenkomen, en een van hen erom vraagt, moeten rechters 'bij voorkeur de gelijkmatig gedeelde huisvesting onderzoeken'.

Bron: De Standaard, 8 juni 2011.